Bland det mest fantastiska jag har fått vara med om att skapa

Audiorama är en tuff och lång resa — men så oerhört spännande

Audiorama är, som ni som följer min blogg vet, en helt ny teater på Skeppsholmen (vi får nyckeln till vår lokal den 1 januari 2010). Teatern blir ett audiotorium för lyssnardramatik, ett rum för ljudupplevelser och en studio för ljudforskning på Skeppsholmen — i lokaler som bär på någonting rent magiskt.

lokalen

Audiorama kommer att ligga på Skeppsholmen tillsammans med Teater Galeasen och Moderna Dansteatern i Mindepartementet- och Torpedverkstaden, som förvaltas av Statens Fastighetsverk. Renoveringen är snart klar med planerad inflyttning januari 2010, första publik till våren 2010.

Audiorama blir ett rum och en mötesplats för lyssnardramatik, ljudkonst, högtalarbaserad konstmusik samt mediespecifik ljudkonstforskning som idag saknas i Sverige och Norden. Kanske i hela Europa. Ett mycket viktigt och dominerade inslag i Audioramas verksamhet kommer att fokusera på bl.a mångkulturella produktioner för barn- och ungdomar upp till 18 år.

Redan innan vi satt nyckeln i låset på dörren har alltså spännande verksamheter startat. Intresset för vår verksamhet är stort från alla håll: Musiker och kompositörer, författare och regissörer, lärare och pedagoger m.fl. Just nu har vi, förutom den rent praktiska processen med finansiering och byggnation fokuserat oss på två verksamhetsgrenar.

blick

Audiorama UNG:

Vi arbetar intensivt med utvecklingen av barn- och ungdomsverksamheten tillsammans med konstnärliga rådgivare. Genom att producera lyssnardramatik för en ung målgrupp vill UNG genom en estetisk ingång, väcka frågor kring demokratiska ämnen som exempelvis jämställdhet och integration. Skapa en teaterform som tar hänsyn till barn och ungdomars specifika konstnärliga önskemål och behov — vi kan erbjuda att ett nytt intresse och nyfikenhet kring skapande processer och delaktighet föds.

Audiorama Ars Acustica – ny verksamhetsdel för hörspel och ljudkonst inom elektroakustik musik föds:

Vi kommer att skapa ett upprop med en tävling för Nordens konstnärliga högskoleutbildningar — särskilt inom musik. Men sikte av en presentation av vinnande verk på Audiorama hösten 2010:

• Formen är öppen. Inom spännvidden mellan dramatik, hörspel, ljudkonst och musik
• Vi efterlyser originalverk för Audiotoriet, dvs mediespecifika verk.
• Verkens längd skall vara 15-20 min
• En jury med sex utvalda personer utses
• Uppropet går ut till skolor i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island och Åland

performance

Audiorama Ars Acustica Backstage

Med detta som grund kommer vi under 2010 också att starta ”backstage-kvällar” för hörspel och ljudkonst inom elektroakustik musik. Dvs en ”öppen scen” för utomstående som får testa sina verk i våra system och i vårt Audiotorium. Med möjlighet att uppföra detsamma för publik. Namnet på verksamheten blir Audiorama Ars Acustica i enlighet med den tyska def av uttrycket för akustik art.

Vi har inte vår lokals nyckel i handen ännu. Men det går inte att stoppa processen. Intresset är så stort. Audiorama är fantastiskt!

Vill ni följa vår utveckling, gå in på: www.audiorama.se

0 Svar to “Bland det mest fantastiska jag har fått vara med om att skapa”


  • Inga kommentarer

Lämna ett svar