Drömsits för en skola, mardröm för hamnens restauranger?

vardshuset_1870.jpg

Gustavsbergs Värdshus är en guldkorg — nu driven av en friskola

Länge har den fantastiska och anrika byggnaden i Gustavsbergs Hamn stått tom. Här har av och till under decennier drivits matservering av olika kvaliteter. Vem minns väl inte när Marcus Steinhauer var krögare och mattidningarna lovordade krogen med flera uppslags bildreportage. Men efter det att ett flertal krögare bedrivit tvivelaktig verksamhet, och det senaste arrendet slutade med polisrazzia — så har lokalen, men den mest fantastiska utsikten över Gustavsbergs Hamn, stått gapande tom.

En restaurangskola som driver en krog?

VTG – Värmdö Tekniska Gymnasieskola har nu tagit över Gustavsbergs Värdshus och driver det som restaurangskola. Eleverna i åk 2 och 3 arbetar praktiskt två dagar i veckan på värdshuset med bland annat lunchservering för allmänheten.

Vilken fantastisk möjlighet för dessa elever. Och vilket genialiskt initiativ från skolan. Helt plötsligt får hamnen ett nytt lunchalternativ i en fantastisk miljö och med gott om serviveminded personal. För 55:- serveras lunchrätter med allt från Gravad Lax till Wallenbergare med smör, bröd, salladsbuffé, bordsvatten och kaffe.

Bara att lovorda, eller?

lax.jpg

Kan man idag verkligen erbjuda en lunch för 55:-?

Är man en krögare som skall leva på sin verksamhet är svaret självklart: nej.

Inte ens hos McDonalds kan du klara dig på en dryg 50-lapp om du vill ha sallad och kaffe efter maten. De alternativ där du närmare dig denna osannolikt blygsamma kostnad för en lunch, erbjuder oftast sämre mat än ett dåligt skolkök. Redan när lunchpriset ligger på 75:- är marginalerna extremt små.

bistro.jpg

Vad händer då med de krögare i hamnen, som skall leva på sin verksamhet — och betala löner till sin personal?

När ett sånt här nytt och trevligt initiativ dyker upp, dyker deras överlevnadskraft brant nedåt.

Tappet kommer omedelbart. Och det är självklart. Kan du äta en lunch 20-25:- billigare, maten är god, miljön är trevlig och du dessutom kan stödja ambitiösa och dukta skolelever så gillar du, som lunchgäst, läget.

Konkurrensen för hamnens övriga krögare, som alla förväntar sig skall hålla öppet året om, på lunchtid och kvällstid, vardag som söndag, blir naturligtvis extra kännbar under den tid på året så man kämpar för att överleva.

Bara elever och lärare, ingen personal

Undervisningen på skolan, den praktiskt tillämpbara, är ju till del själva verksamheten i krogen. En lysande krogidé, där personalkostnaderna blir närmast noll.

Inga kockar, ingen serveringspersonal, ingen köksmästare. Tacka sjutton för att lunchpriset kan sättas på en så låg nivå att en vanlig krog aldrig kan konkurrera.

Men är det möjligt, och är det sunt?

Möjligt, eftersom det är en friskola

Det finns, varken i skollagen eller i konkurrenslagen något som säger att en verksamhet av detta slag inte får bedrivas. Kommunen är skyldig att betala den skolpeng som fastställts för friskolan men kommunen granskar inte verksamheten. Det gör Myndigheten för skolutveckling och Skolverket.

Fastigheten ägs av en privat värd. Kommunen har ingen insyn.

galshus_ute.jpg

Bra eller dåligt?

Naturligtvis sett ur skol- och elevperspektiv, så är det en otrolig möjlighet för elever och skolan att kunna driva en verksamhet och en utbildning på det här sättet. En professionell restaurang i hamnens bästa läge med sjöutsikt — och en miljö som en guldkrog i Stockholm. Och med nöjda kunder som får en billig lunch.

För de som uthålligt år efter år driver matserveringar i hamnen: Il Porto, Delselius Café Tornhuset, Bistro Gustavsberg och Restaurang Glashuset kan jag tänka mig att det är en mardröm. Och snart riskerar vi kanske att se hur de tvingas att i första hand stänga för lunch, dra ned öppettiderna och kanske till sist slå igen.

Bra eller dåligt för Gustavsberg och hamnområdet?

Fler aktörer, större utbud och fler alternativ är alltid bra. Men det får inte bli osund konkurrens, som istället för att  öka variationen och utbudet, leder till utslagning och dålig lönsamhet.

Jag undrar hur tankarna går i kommunen och i den stora grupp som idag sitter och arbetar med en plan för ”Hela Gustavsberg” – från Vattentornsbergets bostadsbyggande, via Ekvallens Idrottsområde, gamla Domuscentrum via förbindelsen nedanför kyrkan till hamnen och fabriksområdet?

Målsättningen är ett levande Gustavsberg, med bra bostadsmiljö, god närservice och ett levande socialt liv. Då får man inte slå ut de företagare som brinner för området och gör allt för att hålla öppet, erbjuda alternativ och tillsammans skapa ett brett utbud.

uteservering.jpg

En knepig situation

För å andra sidan brinner jag själv ständigt för barn och ungdomars möjligheter att arbeta med entreprenörskap, egna verksamheter, genomföra idéer och kunna bevisa för sig själva att ”jag syns, jag finns, jag kan”. Och jag förstår vilken lycka det måste vara att driva en egen uppskattad krog.

Men jag kanske kan ifrågasätta skolledningens omdöme när det gäller att skapa osund konkurrens, utmanande prissättning och grund för verklighetsförankrad verksamhet?

0 Svar to “Drömsits för en skola, mardröm för hamnens restauranger?”


  • Inga kommentarer

Lämna ett svar