En kris kan vara det bästa som händer dig

948412_11526557.jpg

Lågkonjunkturen håller Sverige i ett hårt grepp. Släpp greppet!

I lågkonjunkturer föds det kreativa nyföretagandet. Och det föds med slimmat tänkande, begräsnade resurser och en mer realistisk syn på tillväxt ochförväntansvärden. 1994 (kommer ni ihåg?) startade 69.000 nya bolag mitt i lågkonjunkturen.

Sedan dess har vi upplevt en extrem högkonjunktiur, men ändå aldrig varit i närheten av dessa siffror. Varför, kan man fråga sig.

I samband med ett uppdrag för Innovation Stockholm hade jag förmånen att få träffa och intervjua innovatören och entreprenören Aschkan Pouya, som tillsammans med Saeid Esmaeilzadeh startat sju forksningsintensiva företag. Det mest kända och omskrivna är Diamorph som utvecklar nya, superstarka glas- och kremiska material. En innovation som föddes efter vad de trodde var ett misslyckat experiment i labbet.

idea.jpg

God råd är inte dyra

I dagens Näringslivsbilaga i Svenska Dagbladet ger de båda åtta olika råd till dig som funderar över att starta eget, att pröva din innovationsidé och att förändra världen. Alla de åtta råden är bra, men jag fastandew för speciellt tre utav dem:

1. Lista de idéer du har, utan att ifrågasätta dem alltför mycket. Idéerna ska ändå förädlas under resans gång. (Vilket är grunden för alla kreativ processer!)

2. Vad behöver du för att bygga din egen styrka och komplettera din svaghet. (Att kunna indentifiera detta gör att du kanske ska hitta en partner, komplettera dina egna kunskaper, skaffa en mentor osv.)

3. Testa den idé som kräver minst resurser (det vill säga utan att du behöver skuldsätta dig eller sälja huset) så snabbt det går på en presumtiv kund eller marknad. (Din familj och ditt privata liv är heligt. Vårda, istället för att riskera det. Risker kan du börja ta när du testat idéns kraft och ser möjligheterna.)

4. Utmana dig själv – det säkraste sättet att inte lyckas är att inte pröva. (Det kanske allra viktigaste rådet. Lyssnar du inte på det är risken stor att du en gång besviken kommer att sitta och säga: ”Varför gjorde jag inte…”)

toa.JPG

Ingenting är för evigt. Lär dig att leva med förändringar

Vid 14.30 i fredags eftermiddag fick personalen på sanitetsfabriken Villeroy & Boch i Gustavsberg information från företagsledningen om ett nytt omfattande åtgärdspaket och nya varsel. Företaget varslar 220 anställda. Det kommer bara att bli ett 60-tal anställda kvar i Gustavsberg. Varför kan man fråga sig? det handlar naturligtvis om varumärjets värde:

- Gustavsberg är fortfarande ett viktigt varumärke för företaget och för den skandinaviska marknaden, säger en av fabrikens talesmän. Får vi igenom fabriksplanen (dvs att flytta den gamla fabriken, och omvandla det gamla fabriksområdet till en stadsdel med bostäder och verksamheter), då ligger vi kvar. Då behåller vi lager, distribution och montering, säger samma talesman.

- Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att stödja fabriksledningen och de anställda. Det säger Lars-Erik Alversjö och Lars Bryntesson i ett gemensamt uttalande. För naturligtvis är det en trist utveckling. En del av brukshistorien går i graven.

fonsterrad300.jpg

220 människor kommer att stå utan jobb

Det är därför vi behöver en ny svensk modell. Stimulans, rådgivning, stöd och support till nyföretagande, till entreprenörskap och innovationer. Hur kommer vår kommun att hantera detta?

Ett tips är att de börja kika på Nackas framgångsrika verksamhet inom detta område.

0 Svar to “En kris kan vara det bästa som händer dig”


  • Inga kommentarer

Lämna ett svar