Mäklarens moral. Sitter den bara i pengarna?

flat.jpg

Min dotter letar lägenhet

Eller rättare sagt, hon letade tills hon i måndags vart inkallad tillsammans med sina 22 medarbetare och VD´n helt överraskande förklarade att konkursförvaltaren skulle komma under dagen. Reklambyrån som just målat om, köpt nya möbler och anställt folk i november hade ”överraskande” gått i konkurs. Här kan man prata om brist på insikt, planering och ansvar. Eller ett övermått på ett naivt ”det kanske ordnar sig i morgon, om vi blundar…”

Men innan uppsägningen hann vi med om att se och buda på ett tiotal bostadsrätter i Stockholm.

En överkomlig prisnivå?

Det handlar om bankens lånelöfte och vad en lön räcker till. Vi har tittat på lägenheter på söder i Stcokholm, med en prisnivå från 950.000:- och ett par hundratusen uppåt. En av dessa lägenheter, utannonserad av mäklaren Eric Olsson, hade utgångspriset satt till 995.000:-. Väldigt lågt för en fin etta med dubbedörrar till balkong och bra läge. Misstänksamt lågt (när man dessutom av olika skäl visste att köparen/ägaren gett 1.350.000:- för lägenheten när han köpte den för en tid sedan…)

Före jul hade liknande lägenhet sålts cirka 1.400.000:-. Och när vi optimistiska varit med och budat några dagar så hade 995.000:- raskt stigit till 1.440.000:- — och budgivningen fortsatte. Idag ser jag att budet ligger på 1.580.000:-. Hm, från 995.000:- till nästan 1,6 Mkr. Det börjar närma sig en fördubbling. Om 995.000:- inte då är att betrakta som ett oseriöst lockpris, skall jag äta upp den hatt jag inte bär.

”Det hade vi aldrig kunnat ana…”

Det finns inte en chans i världen att mäklaren skulle kunna bortförklara prisökningen med den frasen. Inte heller med: ”ojdå, marknaden måste ha ändrat sina värderingar snabbt”. Om man, som Eric Olsson skryter med, att man ha branschens duktigaste och kunnigaste mäklare vet man vad ett rimligt marknadsvärde är. I stort sett från vecka till vecka. De säger sig också på sin hemsida ha en lika stor skyldighet mot köpare som mot säljare. Hm?

eric.jpg

Lockpriser? Skäl att anmäla en mäklare

Kan man med fog anse att utgångspriset är ett så kallat tydligt lockpris, dvs med syfte att dra igång en aktiv budgivning genom att lägga priset för lågt i förhållande till marknadspriserna, så är det skäl till att anmäla mäklaren. Vad det nu tjänar till? Det här är ett solklart fall, men man blir bara genuint besviken när man borde bli förbannad. Att vi sedan blev både förbannade och besvikna på hennes tidigare arbetsgivare och lånelöftet från banken upplöstes i ett tunt moln, gjorde att vi inte längre orkade engagera oss.

Mäklare är ofta i blåsväder

Men är det inte märkligt att en yrkeskår, som egentligen har en ganska viktig uppgift, genom att ha ansvarsfulla uppgifter och ansvar både gentemot säljare och köpare, gång på gång visar upp så dålig moral och etik? Extra hjärtskärande är det när det drabbar unga människor som verkligen behöver bostad och som söker det första insteget på en redan överhettad marknad. Kan man använda ordet cynism?

Anm: Bilderna är från Eric Olssons webbsida. Läs gärna deras seriösa affärsidé. Lägenheten som sådan är värd att se, en bra etta i bra läge, om du är beredd att lägga ett högre bud än 1.580.000:- på en lägenhet som annonserades ut för 995.000:-

0 Svar to “Mäklarens moral. Sitter den bara i pengarna?”


  • Inga kommentarer

Lämna ett svar