Uppkopplad, frånkopplad …eller bortkopplad?

moln.jpg

Lever du i nuet, eller för i morgon? Eller för nästa dag?

För många är ”att leva i nuet”, att leva på gränsen till något som kan betraktas som oansvarigt. Att inte se framåt, att inte ta ansvar för framtiden och kanske vara lite aningslös.

Men att ”leva i nuet” handlar i sin bästa tolkning om att ta vara på de viktiga stunderna. Vilka är då de viktiga stunderna? De kanske viktigaste? Det finns onekligen de självklara viktiga stunderna. Stunderna med barnen. Stunderna med den du älskar. Men hur har det du med stunderna med dig själv? De små, men också viktiga.

De som bara dyker upp, utan att du förväntat dig dem?

Du vaknar, mobilen är redan uppkopplad och det första du gör är kanske att se om du missat något samtal – eller fått något SMS. När kaffet har blandat sig med mjölken i koppen, väcker du bildskärmen till liv för att snabbt kolla mailen. Är det någon som förväntar sig ett snabbt svar?

Vid morgonmackan bläddras morgontidningen igenom

Du diagonalläser snabbt, för att få tid att fördjupa dig i kulturdelen som ligger din närmast om hjärtat. Andra familjemedlemmar föredrar radions morgonprogram, som blandar upp ljuden från en prasslande tidning. När du sätter dig i bilen, sätter du också fast Iphonen för att under resan till mötet snabbt kunna svara i telefon men också vara on line med mailen.

Stressad?

Inte ett dugg. Att vara uppkopplad och ständigt närvarande gör mig trygg. Jag finns, jag är nåbar, jag tillhör ett nätverk, jag är önskvärd. Men, bara om jag också har kraften att koppla bort.

Att helt plötsligt inte vara uppkopplad, inte svara i mobilen, inte replikera ett mail inom en kvart. Utan att fånga ”nuet”. Och låta allting annat hamna i en tillfällig kuvös. Det är de stunderna som ibland är de mest värdefulla. De viktigaste att värna om.

slow.jpg

Att slå om från fast forward till slow

Får jag ge några exempel. Stunderna inne i Press Stop när du fullständigt frossar bland alla nya tidningar. Tillfället i Pocket shop, där du upptäcker hur många nya böcker som du vill läsa.

Då himlen blir blå, blåsten lägger sig och en stund med en espresso och den nya boken i fickan landar precis som du åker förbi ditt favoritfik.

Eller lunchen med den värdefulla vännen som skulle få bli en timme, men som vart tre timmar. Med en avslagen mobil och en ouppkopplad Macbook fanns det så mycket viktigare att prata om. Just då. I nuet.

Kanske infallet att gå in i det nya hotellets lobby och bara sjunka ned i skinnsoffan och iakta alla människor. Vilka är de? Vart är de på väg? Och vad gör de här?

Omvägen i stan från kundmötet till P-garaget som fick gå igenom tre butiker med rea och en utförsäljning av CD-skivor. Eller vägvalet från stan till hemmet, som i vanliga fall fick ta 20 minuter på motorvägen,men som just då fick ta över en timma längs små grusvägar med taket nedfällt och Steely Dan i bilstereon.

Kanske den sista halvtimmen innan du skulle i säng för att vara pigg till morgondagens möte, som fick bli en timme bara för att du ville se färdigt Discoverys program om amerikanska motorcykelbyggare.

Leva i nuet. Ibland ett viktigt ”nu”, ibland bara en bagatell.

modesty.jpgIdag är vi många som är ständigt uppkopplade och närvarande

I rädsla för att annars bli frånkopplade.

Då är det viktigt att ibland trots allt våga vara bortkopplade. Och att du väljer själv när du vill vara det.

För en stund sedan kopplade jag bort mig själv för att läsa det senaste numret av Agent X9, tidningen med den legendariska hjältinnan Modesty Blaise. Hon som duschar naken i varje nummer.

Jag prenumererar fortfarade på Agent X9.

Nu är jag uppkopplad igen. Och just nu handlar denna uppkoppling faktiskt om att leva i nuet. För att skriva denna reflektion.

Det handlar egentligen bara om att du själv ska kunna välja. På och av. På och av. Slow

0 Svar to “Uppkopplad, frånkopplad …eller bortkopplad?”


  • Inga kommentarer

Lämna ett svar