Almedalsveckan i all ära. Men har du funderat över kommande kommunalval?

three

I höst är det val. Tre val

Valet som gäller vår närdemokrati är det allt viktigare kommunalvalet. Ett val där jag, och många med mig, skulle önska att väljaren i högre grad skall se till person och inte till parti.

Det är oftast i den engagerade kommunalpolitikern och inte i de övergripande partipolitiska målen du kan se möjligheterna till förändringar, utvecklingar och förbättringar i din lokala kommun. Det är samtidigt inom kommunalpolitiken du hittar latmaskarna, medhållarna och maskhållarna.

brnyis

Jag har under den senaste månaden försökt att  utvärderas kompetenserna hos våra lokala politiker på Värmdö

Med målsättningen att skapa en diskussion och ett engagemang. Besöksantalet på min blogg visar att intresset är stort, kommentarer i andra bloggar, på partiernas hemsidor och i media likaså.

rein

Jag framhävdar också att man inte alls behöver lägga sin röst på samma parti i kommunalvalet som i riksdagsvalet. Det handlar återigen om de enskilda politikerna. Så medan Sveriges riksdagspolitiker leker ”Hultsfredsfestival” i Visby med inhyrda och uppköpta popartister som Moneybrother, Wille Crawford och Mange Smith (hoppas ni får bra betalt) och delar ut gratiskondomer till varandra – låt oss istället fundera över vilken typ av kommunalpolitiker vi behöver här hemma på Värmdö.

bondens

Idag publicerar vi listan ut från början till slut

Utifrån bedömningsgrunderna ”Erfarenhet”, ”Resultat/Handling”, ”Samarbete”, Engagemang” och ”Värmdökänsla” har varje politiker kunna få 0 till 5 betygspoäng. Det betyder max 25 poäng, vilket ingen politiker nått upp till. I min värld är ett betyg på 15 poäng mycket knappt godkänt, det är möjligtvis en politiker som kanske kan få en chans till.

Hårda ord, måhända

Men det är inga allsångsledare eller festgeneraler vi väljer. Vi väljer och avlönar de som skall bygga vårt samhälle. Så skäms alla politiker som fått lägre än 10 poäng, ta chansen att visa att ni kan bättre ni som fått mellan 10-15 poäng. Och lycka till alla ni som tillhör den tredjedel som fått 16 poäng eller mer.

Men varför finns det inga lysande undantag över 20 poäng?

Här är politikerna, från de underkända till de få toppbetygen:

Hans-Ove Görtz (M) —  7

Per Naess (M)7

Elisabeth Dingertz (M) 7

Affi Stork (M) 9

PO Fransson (KD) 8

Jonas Nilsson (M) 8

Peter Bondesson (FP) 8

Lars-Erik Alversjö (M) 9

Camilla Lien (M) 9

Erik Pettersson (M) 10

Marie Bladholm (M) 10

Johan Hedberg (M) 10

Anders Bergman (FP) 11

Disa Påhlman (S) 11

Käte Fransson (S) 11

Fredrik Sneijberg (FP) 12

Lars Melin (M) 13

Peter Frej (M) 13

Agneta Eriksson (MP) 13

Malin Åberg Aas (MP) 14

Agneta Österman (S) 14

Bertil Krakenberger (V) 14

Monica Pettersson (M) 14

Nils-Erik Särnbrink (S) 14

Krister Nilsson (S) 15

Mats Skoglund (V) 15

Göran Jansson ((M) 15

Hans Lindqvist (C) 15

Stephan Holes (S) 16

Inga-Lill Westh (S) 16

Jösta Claesson (S) 16

Helena Vallentin (V) 16

Jan Dolk (KD) 16

Aurora Gullberg (S) 16

Johanna Hållén (S) 17

Börge Hellström (S) 16

Stefan Dozzi (KD) 17

Ola Mattsson (MP) 17

Kennth Ehrnstedt (S) 18

Stefan Mårtensson (C) 18

Yvonne Blombäck (MP) 18

Andrine Winther (S) 19

Henrik Paulsen (C) 19

Lars Bryntesson (S) 20

Annika Andersson Ribbing (S) 20

Jag kommer att fortsätta att bevaka de lokala politikerna inför det stundande kommunalvalet. Ni får gärna kommentera och kritisera. För som jag tidigare sagt; bedömningarna är mina och utifrån mina kunskaper, insikter, kontakter och erfarenheter.

Ett tips: en mycket bra artikel i SvD om svenskarnas ovilja att berätta öppet vilket parti de röstar på. Avslöjande och insiktsfullt om svenskarnas sätt att slingra sig, dölja och även ljuga om vilket parti de röstar på i valet. Är vi aldrig riktigt stolta över de partier och de politiker vi väljer?3 Svar to “Almedalsveckan i all ära. Men har du funderat över kommande kommunalval?”


 • Hej på er,
  jag måste säga att det känns pyton att i det här sällskapet få två tvåor av bloggaren, men antagligen är det bara att bita i det sura äpplet och försöka att bättra sig. I övrigt menar jag att bloggaren har ett mycket seriöst anslag i sina kommentarer och som politiker skulle man vara bra dum om man inte tog till sig kritiken som LG framför. Jag tror nämligen att han har de erfarenheter av Värmdö med huvudort Gustavsberg som mycket väl kan ligga till grund för för hans bedömningar. Nåja nöjd blir man ju aldrig och så skall det nog vara, om man är politiker.
  Önskar i övrigt bloggaren en trevlig sommar

  Jan Dolk

 • Bertil Krakenberger

  Hej LG
  Jag tycker idén med betygssättning av politiker är mycket god. Behovet är dessutom stort med tanke på hur illa mycket går i kommunen. Jag undrar bara hur du har burit dig åt vid bedömningen.
  Jag är ofta överens om dina bedömningar, när jag känner till de listade. Men det är många upptagna på listan, och jag undrar hur bedömningen av alla dessa har gått till. Det är ju inte alltid lätt att kartlägga så mångas personers aktiviteter.
  Främsta skälet till min undran är hur jag själv ser ut i listan. Jag heter inte Krakenberg och jag är inte miljöpartist. Och jag är naturligtvis besviken över att ha hamnat straxt under godkänt. När det gäller min erfarenhet och vad jag gjort ska jag inte orda här, men jag berättar gärna om du är intresserad.

  Bertil Krakenberger

 • Hej Bertil!

  Ledsen om du vart den som blev det beryktade oundvikliga korrfelet. I mina papper heter du naturligtvis ”Krakenberger˝ och tillhör inte MP utan V. Mina skriverier är ofta nattjobb, och det här är inte den första gången som ett litet fel slunkit med – för att sedan bli påpekat. Jag försöker i alla fall korrigera felen så fort som möjligt. Du undrar hur bedömningen av er alla gått till. Som jag betonat är det mina personliga betygsättningar – baserade på hur jag upplevt den specifika politikern. Och upplevt er alla — mer eller mindre – har jag gjort under de 20 år jag bott i kommunen. Jag har arbetat med stora projekt, och projekt som ofta haft beröringspunkter med både politiker och förvaltningar. Jag har följt debatter, både på plats och i protokoll. Jag har lyssnat, och lagt mina åsikter på hög. Några politiker har jag naturligtvis ”drabbats” av på närmare håll än andra, därför har jag inte tvekat för att sätt ut varken bottenbetygen och de högsta betygen. Jag har arbetat med Visit Värmdö, jag har suttit med i centrumgrupper, jag har i 15 år suttit med i styrelsen för Lemshaga Akademi, jag var med i det havererade projektet ”Det Modiga Högstadiet” i hamnen osv. Syftet med min betygsättning har varit att påpeka för mina läsare att i det kommunala valet handlar det mer om vilka individer man väljer än politisk ideologi. Och att man skall börja fundera över vilka som sitter vid makten idag.

  Kul att du läser min blogg, hoppas att mitt svar klargjorde lite grann.

  Mvh, LG :-)

Lämna ett svar