Dags att kolla vilka som sitter i Värmdös byggnadsnämnd?

Värmdö kommuns byggnadsnämnd ger nu grönt ljus till bygget av en 779 kvadratmeter stor villa, tio meter från stranden av Skärmaröviken

Värmdö kommun ger grönt ljus till bygget av en 779 kvadratmeter stor villa, tio meter från stranden.

Jag har ingenting emot att folk bygger stora hus — där det passar. Men när skönhetsrådet skriver: ”Utformningen av det föreslagna bostadshuset är främmande för trakten och platsen. Huset är ritat som en pastisch på ett högsäte från 1700-talet”, så reagerar även jag.

För det första förvånas jag gång på gång över att nyrika människor är så smaklösa

”En pastisch på ett högsäte från 1700-talet”. Jo, jag tackar jag. Ska Lars Backsell kliva ut från sin nybyggda och smaklösa villa i vita knästrumpor, pudrad peruk och en svanfjäder i hatten också?

Har man så förbannat mycket pengar så att man tycker att man behöver en 800 kvm villa, borde man väl kunna anlita en duktig arkitekt. Inte en fantasilös plagiatör.

Skönhetsrådet protesterade, tjänstemännen sa nej — men politikerna nicka alla och sa ansvarslöst ja

”På en fastighet med areal om 2 308 804 kvm bör finnas alternativa platser för en ny huvudbyggnad”, skriver Bygg- och miljökontoret. På platsen för den planerade villan står i dag flera andra byggnader som enligt bygglovsansökan är tänkta att rivas.

Läkemedelsentreprenörerna Thomas Eldered och Lars Backsell har gjort ett klipp i läkemedelsföretaget Bioinvent. ”Det är närmast pinsamt att läkemedelsindustrin inte ligger i frontlinjen i miljöarbetet med tanke på de hälsobringande produkter som man tillverkar” menar Lars Backsell, VD för läkemedelsföretaget Recip i en artikel i en facktidning. Själv har han miljöfrågorna högt upp på dagordningen och Recip har som första läkemedelsföretag i Norden, blivit miljöcertifierade. Fan trot. Känns inte som miljöfrågor står på agendan när man vill placera detta skrytbygge vid strandlinjen…

Att byggnadnämnden gör skillnad på folk och folk är ju känt sedan tidigare, men det här tar ändå priset!

Är det hoppet om att Backsells inkomstskatt ska hamna i Värmdö kommun det handlar om?

Det är majoriteten i den här nämnden som har tagit det vansinniga beslutet:

Erik Pettersson, ordförande (m)
Per-Olof Fransson, vice ordförande (kd)
Ann Fylkner (m)
Gunnar Ritter (m)
Johan Edholm (fp)
Stefan Mårtensson (c)
Anna Hellgren Westerlund (s)
Krister Nilsson (s)
Gunilla Hallenberg (s)
Malin Åberg Aas (mp)
Bertil Krakenberger (v)

Någonting att fundera över nu när ni snart skall rösta. Är det här beslut som ni vill att era valda politiker skall ta?

Kan kanske vara intressant att se att en del av filurerna i nämnden fått bottenbetyg i min personliga ranking av Värmdöpolitikernas kompetens. Hos många saknas definitivt både resultatförmåga och handlingskraft — men tydligen inte i det här fallet.

Skattepengar kan också lukta illa.

ANM: Skriver ovan att det är majoriteten i nämnden som tagit beslutet. Har därefter fått kommentarer från de som inte längre är ordinarie ledamöter och som ej varit närvarande — har korrigerat detta i mina kommentarer till detta inlägg!

Rätt skall vara rätt. Och rätt personer skall stå vid skampålen.

7 Svar to “Dags att kolla vilka som sitter i Värmdös byggnadsnämnd?”


 • Kenneth Ehrnstedt

  Hej, Du bör uppdatera med rätt namn och läsa vem som föreslog vad samt protokollsanteckningar, annars blir det som här, en del felaktigheter i påståendet.

 • Anna Hellgren Westerlund (S)

  Hej, Instämmer i Kenneths synpunkt. Undertecknad är numera ersättare. Och var för övrigt inte närvarande då denna nämnd tog detta beslut.

 • Beklagar om det blivit någon som fått kritik av mig som inte borde fått det. Skall korrigera och kommentera detta. Sedan får man hoppas att de som inte var närvarande antingen hade synnerliga skäl, eller gett sin röst/åsikt till partikollega som närvarat. :-)

 • RÄTTTELSE: Enligt kallelsen skall följande politiker varit närvarande när jättehuset klubbades igenom:

  Erik Pettersson (M), ordf Stefan Mårtensson (C)
  Per-Olof Fransson (KD), v ordf Ann Fylkner (M)
  Johan Edholm (FP) Johnny Tedenfors (S) Camilla Strandman (MP)

  Bertil Krakenberger (V) ”missade” (enligt hans egen uppgift i NVP) detta möte och Anna Hellgren Westerlund (S) var inte närvarande eftersom (?) hon numera bara är ersättare.

  Rätt skall vara rätt. (Om jag nu lyckats lista ut det hela korrekt :-)

 • Anna Hellgren Westerlund

  Jorå du listade ut det… :-)
  Jag är inte gruppledare i nämnden sedan november förra året. Och trädde in som ersättare (dvs utan rösträtt) i februari i år med ett uppehåll sedan november.

 • Helt galet, Här beviljar man ett bygge på 779 kvm intill Skärmaröviken samtidigt som man ute på Skärmarö krånglar med folk som vill bygga till några futtiga kvadratmeter. Hmmmmmmmmm….., vad är det för politiker vi har egentligen?

 • intressanta inlägg! bor själv på Vindö där samma byggnadsnämnd tydligen gett bygglov till att helt enkelt slänga i en boj på ALLMÄNT vatten, och där parkera en 50 fots segelbåt. detta utanför vår vik och båtklubb. Tips till vem som så önskar göra detsamma. Vederbörande har ingen anknytning till vår förening.

  Men än värre! Samma byggnadsnämd har tydligen gett bygglov till Vindö Byggvaror att lägga ut en 70 m lång pontonbrygga med plats för ca 50större båtar. Förstår att nämnden gett avslag för motsvarande bygglov för ca 10 år sedan, Bryggan och ökad båttrafik kommer helt att förändra inte minst miljö , utseende och öppen vattenyta i viken. Byggföretaget verkar ha stora planer på diversifierad verksamhet.
  vi driver självfallet ärendet vidare men jag skulle uppskatta kommentarerfrån politiker i detta ärende.

  kommunen driver frågan hårt om att fastighetsägare på ön måste åtgärda enkla avlopp mot vite till höga kostnader för ägarna och ett av skälen är självfallet miljöfrågan
  Erik Hansell

Lämna ett svar