Fredag den 7 maj öppnar Bondens Matbod sin gårdsbutik på Siggesta Gård!

fasad

Två bönder kom till stan med en dröm

En dröm om att starta en butik med förädlade matvaror, endast tillverkade på svenska råvaror av små livsmedelsproducenter. Hösten 2007 blev drömmen verklighet, Charlotte och Kenneth öppnar sin butik, Bondens Matbod, i Hötorgshallen.

hotorget

Drömmen blev till en vision, en dröm med en plan

Butiken i Hötorget har under sin korta existens utvecklats till ”en lanthandel mitt i stan där samtalet med kunden är lika självklart som maten”. Butiken fick för två månader sedan sällskap av en butik med servering i nya Sollentuna Centrum. Och den 7 maj inviger vi Siggesta Gårds nya gårdsbutik – Bondens Matbod.

disk

Bönderna har funnit varandra

Tre år senare blir nu idén om att öppna en riktig gårdsbutik på Siggesta Gård verklighet, en dröm som länge legat och grott hos gårdens ägare, Olof Stenhammar.  När Olof mötte Kenneth och Charlotte från Bondens Matbod uppstod ljuv musik i form av idén om en hel serie butiker av gårds- och saluhallskaraktär:

• En utvecklad Bondens Matbod i Hötorgshallen.
• En ny saluhallsbutik med deli och servering i Nya Sollentuna Centrum.
• En helt ny gårdsbutik på Siggesta Gård på norra Värmdö

Olof Stenhammar har, genom sitt familjeföretag Basen AB,  gått in som en av huvudägarna i Bondens Matbod. Ett moderbolag, ansvarigt för utveckling och varumärkesbyggande, har  bildats och de tre butikerna blir nu dotterbolag till nya Bondens Matbod AB.

blod

Höga ambitioner

Charlottes och Kenneths ambition är fortfarande att sälja mat från alla landskap i Sverige.  Definitionen av närproducerade livsmedel har inte några lokala geografiska begränsningar annat än att produkterna ska vara producerade i Sverige och ska innehålla svenska råvaror. Det handlar om allt från chark, ost, mejeri, ägg, bröd, mjöl och gryn, saft, sylt, marmelad, gelé, olja och vinäger, senap, honung, inlagda och förädlade grönsaker till fågel och vilt.

En viss del av sortimentet varierar också helt naturligt över säsong. Bondens Matbod ser en stor utmaning i att hitta leverantörer som tror på och värnar om den svenska matkulturen. Moderna varianter på traditionella matvaror. En smakupplevelse för kunden.

höna

Kunskap och trovärdighet

En viktig del av affärsidén är att sprida information och kunskap om varornas ursprung, tillverkning och innehåll samt att bygga långsiktiga relationer med våra kunder och  leverantörer och vara en naturlig länk mellan dessa.

Kenneth och Charlotte Karlsson, som har sina rötter i Stockholm men har bott på landet  i drygt 20 år. Charlotte utbildad på lantbruksskola har periodvis arbetat som djurskötare.  Efter några år på ett visningsjordbruk hittade familjen sitt småländska drömställe — som de idag har lämnat för att bosätta sig på den nya ”hemmagården” Siggesta.

”I första hand skall vi utveckla sortimentet och låta varje butik hitta sin egen särart. Sollentunabutiken kommer erbjuder t.ex färdiglagad husmanskost, tillredd i Siggesta Gårds  stora restaurangkök. Gårdsbutiken på Siggesta kommer att kunna samarbeta med Restaurang Ladugården och Orangeriet på Siggesta Gård.”

butik2 charlotte

”Vi har hittat hem till vår gård”

Vi kommer alltid att ha vår själs vagga i Hötorgshallen, men Siggesta Gård blir nu vår gård med basen för att även kunna erbjuda ”färdiglagat, hemlagat”, säger Charlotte och Kenneth. Svenska köket är hetare än någonsin. Samtidigt vill kunderna veta var maten kommer ifrån och under vilka förhållande och förutsättningar råvarorna har framställts. Det kan vi berätta för dem

En lång resa, även för mig

År 2003 inledde Olof Stenhammar den omfattande förvandlingen av Siggesta Gård till ett upplevelsecentrum för hela familjen och hela företaget. Olofs strävan var att erbjuda gårdens gäster naturnära upplevelser i den vackra svenska skärgårdsnaturen och den kulturhistoriska miljön. Samtidigt ville Olof behålla det aktiva jordbruket med uppfödning av köttdjur,  sädesodling och ett aktivt skogsbruk.
+´Man ska känna att man är på en bondgård när man kommer hit.

På Siggesta Gård finns mycket att göra och den grönskande omgivningen är en källa för ständig inspiration. Bara att gå vandringsleden genom viltåker och uppländsk skog med utsikt över Sxarfjärden är en upplevelse. På gården finns dessutom mängder av aktiviteter för den lekfulle – äventyrsgolf, fotbollsgolf, tipspromenader och boulebanor är uppskattade inslag, gärna i grupp.

skylt

Jag har haft förmånen att arbeta med Olof sedan 2003, mitt uppdrag har varit ”att som konceptuell ordningsman utveckla gården och gårdens innehåll”.

Idag är jag arbetande styrelseordförande i Bondens Matbod AB. (Man kommer upp sig här i livet :-)

0 Svar to “Fredag den 7 maj öppnar Bondens Matbod sin gårdsbutik på Siggesta Gård!”


  • Inga kommentarer

Lämna ett svar