Hur rakryggade kommer polisledningen att orka vara?

tbanaMin son som kände sig attackerad av poliser en dag i förra veckan, efter att han hade fotat dom när de jobbade i tunnelbanan, har nu blivit anmäld av poliserna. Poliserna menar dels att Jesper har ofredat dem genom att ta bilder och filma, men också att han har förtalat dem genom att publicera materialet på sin blogg.

Att bilderna, filmen och påståenden om poliserna har spridit sig i bloggvärlden och i media har skadat dem, står det i anmälan som handlar om grovt förtal. Det kanske de båda poliserna skulle ha tänkt på, innan de uppträdde som de gjorde?

Den som gräver en grop

Samtidigt med det här håller en internutredning på som ska ta reda på om de två polisernas agerande var rätt eller fel. Alla vi som sett filmen som ligger på You Tube, hört hotelserna och lyssnat på polisernas uppjagade tonfall blir nog lätt förvånade när vi läser polisernas egna motanmälningar. (se nedan!)

Det är något som inte stämmer

Poliserna påstår att Jesper ofredat dem genom att ta bilder. När Jesper tog bilderna befann han sig på flera meters avstånd ifrån dem. Tog tre bilder i en följd, från samma avstånd (vilket alla kan se när man ser jämför de tre bilderna). Men poliserna påstår att han alltså tagit bild på bild trots att de upprepade gånger anmodat honom att sluta.

De påstår också att de inte alls ”hotade honom med drogtest om han inte förstörde de tagna bilderna”. De påstår att han istället själv erbjöd sig att förstöra bilderna. (Samtidigt ser man på filmen att Jesper överhuvudtaget inte håller i sin mobil med kamera, den håller istället den ena polisen i handen utan att uppmärksamma att han samtidigt dokumenterar den för polisen pinsamma situationen genom att filma sig och hans kompis.)

Jag vet att min son aldriggonsin i en situation av detta slag, utan press, skulle erbjuda sig att deleta bilderna.

Sharp eyed soft nosed cow, with shallow dof

Det är något som luktar väldigt illa

Och om den stanken kommer att bli värre, kommer bara framtiden att utvisa. Igår tog Robert Aschberg upp fallet i TV 8 (går att se på TV8play). Ingen polis ville medverka. (Är jag förvånad?)

I studion medverkade istället journalisten Stefan Wahlberg, som berättade om attityden hos polisernas överordnades när han började gräva i fallet.

Chefen för ungdomsroteln i Stockhom, som inte namnges i programmet men som heter David Beukelmann och är känd sedan sin tid som ”chefsideolog” i Rejvkommissionen, vägrade enligt Stefan Wahlberg helt att samarbeta. Wahlberg fick inte ut de offentliga handlingar han begärde, han fick inte ens veta diarienumret för att kunna plocka ut dem själv, trots att offentlighetsprincipen innebär att alla medborgares begäran om att få ut offentliga handlingar ska behandlas skyndsamt. Icke hemligstämplade dokument hos polisen är absolut inte undantagna. Det luktar illa.

– Han gjorde milt uttryckt allt för att lägga locket på, säger Stefan Wahlberg.

rejv

David Beukelmann är en intressant polis

Han gjorde sig känd i Rejvkommissionen på 90-talet, och alla som någon gång haft med det gänget att göra känner väl igen både tonfallen och attityderna från den tiden. I en artikel i Svenska Narkotikapolisföreningens interntidning talar Beukelmann om behovet av en ny narkotikautbildning, där kunskap om fysiska tecken på narkotikapåverkan bara är en komponent. Även andra kunskaper måste till för att kunna ”bygga upp skälig misstanke om alla typer av narkotikabrott”.

Var det dessa kunskaper som fick dessa skämt till poliserna att angripa min son med uttalanden som:

- Är du drogpåverkad

- Du uppträder lite nervöst, ska du följa med på ett urinprov

- Du är djävligt munntorr?

Vad Rejv-David säger i artikeln, om man läser mellan raderna, är att polisens spanare, ska gå på, inte bara människor som ser påverkade ut, utan även ge akt på ”attribut” och om en person tillhör fel ”social subgrupp”. Får man napp, vilket naturligtvis händer då och då, bär det vidare hem till den gripne för husrannsakan, eller för den gripne till urinprov och drogtest på Kungsholmen. Det var det som min son hamnade i.

Tänk vad liten tuva ofta kan stjälpa stort lass

Här var det två civilspanare som åt vår kommersiella kollektivtrafik jagar stygga, tonåriga plankare i T-banan.

Nu kan man fråga sig om det det som jag vill att de poliser som jag betalar skatt för skall ägna sin tid åt? Och det var väl ungefär det som min son också undrade när han tog upp sin Iphone och plåtade tre bilder av dessa spanare.

Det kunde ha slutat där

Men istället grep spanarna min son. Hotade honom, ifrågasatte hans seriositet, förklarade högljött för omgivande resenärer att ”han kan ju vara knarkare”, tog ifrån honom hans mobil, dator etc och höjde sina pubertala röstlägen för att sätta honom på plats med hot om drogtest.

Det luktar väldigt illa. Frågan är om polisledningen är beredda att vädra, eller om dem kommer att slå vakt om kårandan och den unkna lukten?

fönster

Jag hoppas på de är beredda på att vädra ut den unka lukten

Jag vill inte att alla mina illusioner om kompetenta poliser med bra omdöme ska gå förlorade. Jag vill att vi forfarande ska kunna känna oss trygga med våra poliser. Att vi ska kunna lita på att de är duktiga, välutbildade och har omdöme och förnuft.

(Här kan du läsa polisens anmälningar:)

etta2

3

4

5

4 Svar to “Hur rakryggade kommer polisledningen att orka vara?”


 • Vill lämna ett stöd här för din son.
  Vi för en kamp för medborgares demokratiska rättigheter, där ingår helt klart din son och vi uppskattar hans förmåga att trots aggressiva attacker från polismakt att bibehålla lugnet och journalistisk dokumentera. Du är en superpappa genom ditt engagemang och stöd till din son. Det är bra att det visas upp till alla som läser på internet. Polisen vill nämligen göra gällande att man inte ska få göra det, därför att då kan polisen hamna i dålig dager. Detta säger de i polisanmälan mot sonen Jesper enligt följande: 2010-03-15 15:40 0201-K45140-10
  Här kan du läsa valda delar från anmälan: http://arvidsjaurjustice.wordpress.com/2010/02/17/tunnelbanepolisernas-anmalan-nummer-2/#comments

 • Det är så tråkigt att det är just den där sortens poliser som jobbar i tunnelbanan. Men kanske vill man inte ha dem någon annanstans?

  När jag ser filmen och sedan läser polisrapporten så står det ju klart vad lite de har på fötterna. Att komma och hota med PUL efter att ha begått deras typ av överträdelser är bara löjligt. Din son är bloggare och har för länge sedan tagit steget in i medborgarjournalistiken. Det är inte vilken publicering som helst han har gjort, det är en av de finaste man kan göra. En publicering i medborgarjournalistikens namn. Han har sett, upplevt, blivit tvingad att radera. Men lyckas återskapa de bevis som polismännen trodde var förstörda och dessutom lyckades han filma hela förloppet.

  Självklart kämpar polismännen mot en sådan publicering. Men faktum är att det är för sent för dem för länge sedan. Det var det redan första dagen, innan gammelmedia hade förstått det här.

 • Mycket fint skrivet av dig Nikke Lindqvist, vi skriver under på det mesta, men vi vill reservera oss mot att polismännen/kvinnorna generellt kämpar mot ”en sådan publicering”.

  Vår erfarenhet är att många polismän uppskattar att vi skriver sådant där de själva inte blir hörsammade av sina chefer och där de själva uppfattar att sina kollegor gör grova övertramp.

  Jag tycker att det är viktigt att lyfta upp den biten också.
  Detta får inte bli en svart/vit kamp mellan poliser och medborgare för då blir det snedvridet. Vi medborgare vill ju ha en fungerande polis och det finns poliser som vill vara fungerande och tjäna sina medborgare, det finns gott om poliser som vill tro på en god sak precis som oss medborgare.

  Att det förekommer maktmissbruk har sedan länge varit känt i alla led men sedan vi började driva Arvidsjaurjustice så har många poliser och även en hel del chefer hört av sig som inte hörsammas av sina kollegor och överordnade i de oegentligheter som förekommer. Detta är mycket intressant.

  Jag håller med många som kring Jesper påpekar att detta har en djupare dimension, lagstiftningen bör helt klart ses över för det första men värderingsgrunderna är helt åt helvete och hur mycket man än kan tycka att de borde fungera så gör det tyvärr inte det om lagen lämnar utrymme för sämre fungerande.

  De poliser som har bättre missioner kommer tyvärr till korta här. I lilla Arvidsjaur har vi haft problem där maktmissbruk varit rådande. Bättre fungerande poliser har klagat men utan åtgärd, nu ser vi hur tre ungdomar får sina liv raserade för att de i frustration över att inte blivit hörsammade gjort en jäkligt dum gärning. Det hade inte behövt gå så långt om polisen varit bättre fungerande och inte släppt fram ”element” som varit direkt provocerande i sina kränkningsmetoder.

 • Polis från söder

  Vill bara passa på att ge en känga till Arvidsjaurjustice i den här bloggen.

  Deras inlägg och blogg verkar ge sken av en civiliserad nivå. Tyvärr är verkligheten en annan. Jag har skrivit ett antal inlägg på deras hemsida, av vilka ingen blivit publicerad. De är inte intresserade av öppen dialog utan söker endast medhåll. Vilket är tråkigt.

  Öppen dialog och fritt utbyte av idéer och tankar är några av vårt samhälles byggstenar. Något att tänka på, Arvidsjaurjustice.

  Observera att jag aldrig försvarat polismannens beteende i Arvidsjaur. Hur skulle jag kunna göra det? Jag har ju aldrig haft med honom att göra. Däremot ifrågasätter jag deras inställning till skuldfrågan i ärendet. I sin blogg försöker de överföra ansvaret för vad som hänt på polismannen och polisledningen för vad som hänt. Vilket är helt horribelt! De enda som bär ansvaret är de tre gärningsmännen.

  Därmed inte sagt att polismannen är lämplig. Det kan mycket väl vara så att han ska bort från kåren. Men det är en helt annan femma.

Lämna ett svar