Kan man älska en politiker?

Nu är det snart dags att rösta, vad styr ditt val?

Se dig om i din din omvärld. Den är tapetserad. Tapetserad med ytliga, flamsiga och platta budskap som inte ens når fram till yttersta spetsen av ditt hjärta. Fånigt leende, välkammade och ofarligt stylade politiker flinar mot dig runt om i miljön. Hur i alla fridens dar skall det kunna påverka oss väljare?

käbbel

”Akta dig, jag har paxat den här platsen…”

Runt Sergels Torg stod Muffarna och SSU:arna och vaktade på sina affischplatser. Man fick stå och hålla i affischerna vid ett givet klockslag, men inte sätta fast dem förrän efter utsatt tid. Vad skönt att våra ungdomspolitiker har så viktiga uppgifter på sina späda politikeraxlar. Naturligtvis utbröt det ett omoget käbbel om vilka regler som gäller, när och var mellan knäppgökarna. Hur ska man kunna få respekt för unga politiker?

kd_vpk

Årets valaffischer saknar bett, skriver DN

Handen på hjärtat har du någonsin sett en valaffisch ”med bett”? Det är lika svårt att minnas som att minnas en utbildningsminister som uträttat något bestående för skolan. (Vilket också kommer att gälla för dagens utbildningsminister herr Björklund!).

Och titta på de två affischerna ovan. Vad säger de er? Vad ger de er för hopp för framtiden? Att KD´s partiledare kan hypnotisera en struts. Och att det ser ut som om Lars Ohly från VPK knappt ”håller ihop”. (Har han inte alltid sett ut som en schlagersångare från 60-talet? Är det frisyren?)

center_miljö

Och vad begriper man av det här?

Vad i dessa två affischer ska få mig som väljare att slå till och säga: ”Det var som sjutton, det avgör mitt val…” Är det Maudes frejdiga attityd och plattityden i rubriken, eller är det Miljöpartiets obegripliga kretskort?

Vilka politiker får men egentligen sympatier för?

De som som ser klämkäcka ut, är religiösa, snackar skit om andra, skyller på förra periodens allians, lägger sitt resonemang på en högre abstrakt nivå? Handen på hjärtat, kära väljare: vilka politiker gillar ni? Vilka skulle ni kunna bjuda hem på en kvällsmacka, ta en fika med på stan eller nöta joggingsspåret tillsammans med? Reinfeldt, vår nya landsfader? Mona, mästaren på att slingra sig? Eller Maude, ständigt glittrande glad.

I själva verket kan man hänga upp sig på en butler i T-banan, en Toblerone, ministrar som köper svart arbetskraft eller sextjänster. Man kan ogilla rösten, att de röker eller att de bara ser så förbannat uppblåsta ut.

m-affisch_soc

Glada, goa gubbar…

Frågan är om det inte vore bättre om man slopade alla dessa tramsiga affischer, och istället skänkte pengarna till hemlösa. Det skulle göra bättre nytta. För när det gäller att påverka valutgången, så tror jag att alla dessa affischer bara sper på vårt politikerförakt och oengagemang för hur valet kommer att gå. Skräp!

Man ser dem dessutom aldrig så här fånigt glada och välkammade på annat än valaffischerna

De ser mer slitna ut, är irriterade och det luktar rök om kläderna. Naturligtvis känner man igen Fredde och Mona, men vem är mannen med rondören bakom Mona? Baylan, vem är det? Före detta utbildningsminister, jaså. Och vad uträttade han under sin tid som utbildningsminister…? Hmmm.

hatis

Framtiden börjar i klassrummet

Visst, det är där Björklund lär dig att mössan skall av, mobiltelefonen vara avstängd, mamma och pappa skall sitta med om du inte sköter dig och att religionskunskap är viktigare är kommunikation och media. (Suck!). Och så detta förbannade RUT-avdrag, en tummetott som blir en valfråga. Men herre jösses! Att förbättra vår skola handlar om tre saker: resurser, kunskap och vision. Har jag någonsin träffat en skolpolitiker med dessa tre egenskaper? (Jo, faktiskt. Vår egen kommuns Annika Andersson Ribbing.)

Och hur ser affischerna ut på hemmaplan?

Jo tack, samma skräp här. Inför kommunalvalet finns det naturligtvis skäl att vara än mer tydlig, närmare verkligheten och mer lokalt förankrad. Slaget står ju på hemmaplan. Då duger inte urvattnade fraser som ”Vi älskar Värmdö”. Varför det? Och hur? Och vad innebär det? Att ansikten dyker upp även på kommunala valaffischer kan det finnas skäl till, det handlar ju om att de lokala väljarna skall känna igen de som de röstar på. För i bästa fall kanske det visar sig att det står för någonting som är positivt, utstrålar handlingskraft och engagemang. Vi ska titta närmare på de lokala affischerna och de lokala personvalskandidaterna under de närmaste veckorna. Inget parti skall undgå granskning.

Men var står du då själv LG?

Jag skulle önska att det fanns personval och samlingsregering. Jag har mina sympatier både åt vänster och höger, ibland i mitten och ibland hos miljöpartiet. Jag har som alla andra svenska gång på gång blivit sviken av politiska löften. Därför ser jag mest till kompetens och handlingskraft. Jag har respekt för vår nuvarande finansminister. Han har en bra erfarenhet, är utan prestige och tänker klokt. Jag har respekt för Maria Wetterstrands många ställningstaganden. Tycker att Björklund är en katastrof som utbildningsminister. Och lokalt anser jag att vi hade en bättre allians innan vi fick den borgerliga tramsgrupp som vi har idag. Men å ena sidan finns det en och annan som jag har respekt för inom centern och Folkpartiet.

Så ge upp att försöka placera mig

Jag skall fortsätta att vara en obehaglig kvissla i häcken på alla som inte gör sitt jobb som politiker.

Till sist vill jag bjuda på några affischer som är lätt modifierade (det finns fler på http://valaffisch.se/wordpress/).

De politiker som inte kan dra på munnen åt de här affischerna föreslår jag tittar extra noga på affischen längst ned. Det är nog den mest sanna valaffischen på den här sidan.

bodström-mona-våldtäktsmän2

flinjockar

nya-fina-affischer-liten

1 Svar to “Kan man älska en politiker?”


Lämna ett svar