Kan man sätta betygspoäng på kommunens politiker?

Visst kan man det. Och tänk om man gjorde det, vilken hjälp skulle inte det vara inför höstens val?

rein

Låt oss säga att man bestämde sig för att ranka politikerna utifrån fem olika kriterier. Hm, och vilka skulle de fem kriterierna vara? Naturligt vis skulle de utgå från det uppdrag de alla har som kommunpolitiker. De uppdrag som vi kommuninvånare har lagt på deras axlar, i och med att vi lagt vår röst i kommunvalet på deras parti.

Intressant — för helt plötsligt skulle man kunna jämföra den lokala moderaten med Reinfledt. Eller den lokala socialdemokratiska ledaren med Mona Sahlin. Och helt plötsligt skulle du få en bekräftelse på om du verkligen ska lägga din kommunala röst hos samma parti som du röstar på i riksdagsvalet.

För tre val, betyder tre röster, tre möjligheter att påverka. Titta på varje val för sig.

brnyis

Nå, hur ska vi bedöma våra Värmdöpolitiker?

Jag har roat mig med att formulera fem olika sätt att bedöma en duglig politiker:

1. Erfarenhet och kunskap

Två viktiga grundförutsättningar, som tyvärr fattas hos många. Erfarenhet av det som de är satta att hantera, och kunskap som gör det motiverat att vi ska ha förtroende för dem

2. Handlingkraft och resultatförmåga

Dvs arbetar de efter principen ”läpparnas bekännelse” eller är det så att de verkligen uträttar saker. Är de skarpa och mångordiga i debatterna, för att sedan bli svaga och vingliga när det gäller att ta beslut. Och tar de ansvar för de beslut de tar? Åstadkommer de munväder i kommunfullmäktiges slutna debatt, eller åstadkommer de resultat ute i verkligheten?

3. Samarbetsvilja och verklig förmåga att samarbeta

En nödvändig egenskap att ha och kunna hantera om man sitter som en av alla de som skall skapa en trygg kommun som tar till vara på sin utvecklingsmöjligheter.

4. Engagemang, synlighet och tillgänglighet

Engagemang är en av de viktigaste egenskaperna. Utan den egenskapen uträttas föga. Synlighet och tillgänglighet är också två viktiga egenskaper. Är ”din” kommunpolitiker synlig, talar han för din sak, verkar han engagerad, hör och ser du honom — och kan du få kontakt med honom när du vill. (Hur många politiker i den här kommunen har jag inte sökt via mail och mobil, utmanat i press och i min blogg med resultatet att de aldrig hör av sig, utan bara duckar?)

5. Känsla för Värmdö

Det är skillnad på rikspolitik och kommunpolitik. Rikspolitik är ”i framtiden”, kommunpolitik är ”här och nu”. Det handlar om sophämtningen i morgon bitti, mina barns skola idag, sommarens bygglov, min pappas äldreboende, mitt behov som företagare av nya lokaler, trafiksituationen, hanteringen av naturområden osv. En politiker utan Värmdökänsla är en meningslös politiker. Att få dåligt betyg här, betyder att du är en dålig lokal politiker.

bondens

Fem kriterier att bedöma våra lokal politiker utifrån. Ska vi ge dem betyg från 1 till 5?

Vår käre (…skojar bara!) utbildningsminister vill ju på nytt förändra sätten att sätta betyg. men jag tycker nog att vi än så länge kan hålla oss till de just nu vedertagna. Ska vi göra slag i saken att faktiskt sätta betyg på dem, för att se vilka som håller måttet?

maudans2

14 socialdemokrater, 14 moderater, 3 folkpartister, 3 kristdemokrater, 3 centerpartister, 3 miljöpartister och 3 vänsterpartister.


Totalt 43 st Värmdöpolitiker kommer att få sina betyg under de kommande sex veckorna i denna blogg

Uttagningen och betygsättningen är helt och hållet min egen subjektiva dom. Baserat på vilka erfarenheter jag har av politikerna, hur de har uppträtt när jag har träffat dom, min bild av dem från debatter, protokoll och media. Från min kunskap om vad de har åstadkommit. Och från min sammanlagda bild av vad jag tror att de kan göra för mig och kommunen.

Vem är jag att döma?

Jag har varit bosatt i kommunen sedan början på sjuttiotalet, först som sommarboende och sedan 80-talet som bofast. jag har ägt en lägenhet och fem olika fastigheter i kommunen, jag har haft fyra barn som gått på dagis och i skola i kommunen, jag har drivit en handfull företag i kommunen — bl.a ett som på sin tid var en av kommunens största arbetsgivare.

Jag har varit engagerad inom skola och utbildning. Sitter fortfarande med i en skolas styrelse sedan tio år. Sitter med i styrelsen för Nacka Värmdö Handelskammare som representant för Värmdö. Har skrivit artiklar och böcker som berör kommunen och kommunens historia. Och jag har utvecklat två stora besöksmål inom kommunen.

Jag vågar påstå att jag har både erfarenhet och kunskap

Jag är inte heller rädd för att bli betraktad som en kvissla i häcken på inkompetenta politiker. Jag är nämligen deras arbetsgivare. Och sköter de inte sitt jobb skall de bort.

Hoppas att Värmdös alla politiker nu blir nyfikna över vilka betyg som just de kommer att få

Det kanske kan leda både till uppmuntran och en tragisk självinsikt? 43 olika politiker som representerar sju olika partier. Den samlade bedömningen kommer att hamna under en ny länk i länkmenyn som jag kallat för ”ABC för dig som röstar i Värmdös kommunval 2010”

På måndag presenteras de tre första politikerna. Vilka kan de vara?

0 Svar to “Kan man sätta betygspoäng på kommunens politiker?”


  • Inga kommentarer

Lämna ett svar