Man blir aldrig profet i sitt…

Härom kvällen satt jag mig ned och funderade hur många timmar jag lagt ned på att försöka skapa projekt och förändringar i min egen hemkommun – Värmdö

Många uppfattar mig bara som en engagerad, och stundtals mycket kritisk bloggare. En blogg där jag slår från vänster till höger. Uppifrån och ner. På politiker, tjänstemän, fastighetsägare, företagare, skolledare m.fl. På alla reaktioner vet jag att jag väcker känslor och skapar debatt.

Oavsett om jag rangordnar kompetenserna och engagemanget hos lokala politiker, kritiserar utbildningsministern, sätter förstoringsglaset på den katolska kyrkan eller gnäller över den lokala byggnadsnämndens totala brist på hantering av Gustavsbergs känsliga bruksmiljö. För att ta några exempel.

fattigungar

Men under de år jag bott här i Gustavsberg, har jag gjort mer än ”bara” bloggat

Efter det att jag återvänt till min fars rötter som arbetarbarn i Gustavsberg har jag engagerat mig och och blivit engagerad till en mängd olika saker. Det började med att jag gjorde ett bildspel om min fars uppväxt i Gustavsberg som fattigunge. Ett bildspel som en handfull lärare började att använda i sin hembygdsundervisning i skolorna.

Bildspelet blev en bok som blev grunden för en skolpjäs på Folkets Hus i Gustavsberg

En bok som fick titeln ”När farfar var liten” och som snabbt blev beställd till flertalet av Sveriges Bibliotek, men även talbok. Efterföljaren, för en sådan blev det också, fick namnet ”Fattigungar˝ och har idag sålts i en, för den här typen av bok, glädjande hög upplaga. Tyvärr så säljs den idag inte på något ställe i kommunen. Den har inte blivit efterfrågad av t.ex de lokala butikerna eller i Porslinsmuseets bokförsäljning. faktum är att båda böckerna har sålt den största delen av sina upplagor utanför Värmdö.

(Nu påminner ”vårt” brukssamhälle om kanske 600 liknande samhällen runt om i Sverige.)

lemshaga

Jag har haft förmånen att arbeta med tre stora spännande entreprenörsprojekt på Värmdö

Först och främst Lemshaga Akademi, en banbrytande skola, som kommunen ”lyckats” att hålla en armlängds avstånd till.

Men vi kan glädja oss åt att skolan under åren blivit allt mer framgångsrik och idag levererar de elever som har bäst betyg och är mest förberedda på vuxenstudier.

En skola som under många år varit den skola som haft mest studiebesök i Sverige. Och en skola som jag fortfarande har förtroendet att få sitta med i styrelsen för. (www.lemshaga.se)

fasad

Siggesta Gård – hela familjens gård

Ett annat oerhört spännande projekt har Siggesta Gård varit. Att tillsammans med kloka Olof Stenhammar få bygga upp ett så rikt och välkomnande besöksmål för hela familjen har varit en spännande resa. Inte minst var skapandet av ”Värmdö Runt”, äventyrsgolfen som blev en hyllning till Värmdös kultur och bygd, ett spännande landmärke i detta projekt. (www.siggestagard.se)

bondens_matbod_folk

Bondens Matbod – mer än en butik

Idag har jag glädjen att tillsammans med Olof etablera Bondens Matbod. Inte bara på Siggesta Gård, utan också i Hötorgshallen och i Sollentuna Centrum. En butik som endast säljer svensk mat från svenska gårdar och småskaliga tillverkare. Och som idag är uppmärksammad i hela livsmedelsbranschen. (www.bondensmatbod.se)

Vad blir det av Gustavsbergs Hamn?

Ett tredje projekt som under fem år fyllde mitt liv var att återuppväcka Gustavsbergs Hamn. Vi skapade det som vi hoppades skulle bli framgångsrika mäss- och eventhallar — men inte minst Gustavsbergs Konsthall, butiker, Restaurang Glashuset med Gustavsbergs Glashytta mm. Tyvärr så växte entreprenören, eller kanske mer industrialisten Dag Landviks och mina åsikter isär för att samarbetet skulle kunna fortsätta.

hamn_panorama

Skall hamnen utvecklas så måste man satsa, och satsa rätt. Det kostar pengar att tjäna pengar. Det krävs också att man arbetar med kompetenta medarbetare, vågar lita på dem, ge dem ansvar och förtroende och visa att man har respekterar deras kompetens. Idag är jag orolig över hamnens varumärke.

Vid sidan av detta

Så har jag haft glädjen att få arbeta tillsammans med flera duktiga enskilda företagare som t.ex Delselius, både pappa och sonen och de duktiga döttrarna, Mäklarna På Orten, Landvik & Dahl, Gustavsbergs Konstförening. Jag fick också möjligheten att vara med och starta upp Visit Värmdö, ett försök till turistorganisation, som faktiskt börjar verka leva idag — i en utvecklad form.

Jag har varit diskussionspartner till några av kommunens  kompetenta politiker- Jag har fått skriva i lokaltidningarna.

eggs

Största delen av min tillvaro sedan millenniumskiftet har jag tillbringat utanför Värmdö

Inför millenniumskiftet hade jag det kreativa ansvaret för Sveriges utställning hos Epcot (Disneys vetenskapspark i Florida). En utställnings som visade upp Sverigebilden för 15 miljoner besökare. Innan dess hade jag fått förmånen att ha vara med om att skapa delar av Sagolekhuset Junibacken, bygga om Telemuseum till  ”Mobilen” – ett interaktivt museum kring mobiltelefonens historia.

47722_423503884122_608454122_4927509_536877_n

Projekt har fött projekt

Äventyrsgolfen på Siggesta blev en inspiration för Malmö stad och jag fick förmånen att bygga ”Malmö i våra hjärtan”, en bana som också blev något av en skulpturpark.(www.malmoaventyrsgolf.se)

velam1

Mina erfarenheter från Siggesta ledde till att jag idag är utvecklingsansvarig för Velamsunds Naturreservat i Nacka. Ett besöksmål med en annan karaktär än Siggesta – men i sig väldigt unikt.(www.velamsund.se)

Jag har varit med om att se till att Observatoriet i Saltsjöbaden fick en levande verksamhet i form av en gymnasieskola. Jag har gjort analyser över Nackas möjlighet som turistmål. Jag har arbetat med konceptuella idéer för Vikingsprojekt, bl.a uppbyggnaden av den nuvarande Vikingabyn på Birka.

audiorama_poster2010SM

Idag är jag som delägare med om att starta en unik teater

Audiorama på Skeppsholmen. En nationalscen för ljudkonst i form av ljuddramatik, hörspel och elektromusik bl.a. Vi öppnar i december vägg i vägg med Moderna Dansteatern och Ieater Galeasen. Redan nu är vi uppmärksammade i press och radio för den kommande festivalen ”Sound of Stockholm” 10-14 november — tillsammans med elva andra independentscener i Stockholm.

clean_sub_logo

Audiorama blir som lokal helt världsunik. Och en resurs för KTH, Kungliga Musikhögskolan, EMS, DI, Konstfack och Sveriges alla nyfikna dramatiker och konstmusiker. (www.audiorama.se)

alexander-nr3

ckerna vänder sig idag till yngre åldersgrupper

Mitt arbete för Innovation Stockholm och Nackas projekt Innovati0n Hubs tillsammans med Edge Cities Network inspirerade mig till bilderböckerna om ”Alexander” en sann entreprenör som gör det som alla barn drömmer om. Den tredje boken lanserade på bokmässan för några veckor sedan. Och bokförlaget, Wahlströms, har redan beställt den fjärde titeln.

Uppdrag leder till fler utmaningar

Ett av mina senaste uppdrag har handlat om att ge KKV (Konstnärernas Kollektivverkstad i Sickla) inte bara en möjlighet att stanna kvar i sina magiska lokaler. Utan också en möjlighet att kunna ingå i en större, helt unik, kontext.

Gustavsbergs hamn och porslinsfabrik ville att KKV skulle flytta in där. Konstfacksområdet vid Telefonplan ville att de skulle flytta dit. Men efter en mycket tydlig medlemsröstning, nu under senhösten, så föll rösterna på att stanna kvar i Nacka.

DSC_0019

”Varför jobbar du inte för att få KKV till Värmdö i stället..?”

Det är en av de kommentarer som jag fått efter att KKV valde Nacka. Och det finns flera skäl: Jag tror inte på en positiv utveckling av Gustavsbergs Hamnsfastigheters område så länge som Dag Landvik sitter som ägare och ansvarig. Jag har ingen som helst respekt för hans kompetens inom detta område.

Ett annat skäl är att Nacka Kommun (som jag löpande har fler uppdrag från) faktiskt gav mig ett riktigt uppdrag. Det har Värmdö Kommun aldrig någonsin gjort.

Ett tredje och det kanske viktigaste skälet; jag tror innerligt och uppriktigt att de bästa möjligheterna för KKV i framtiden finns i Nacka — inte i Gustavsberg. Och naturligtvis är det trist att behöva säga det med den bakgrund jag och min släkt har här i kommunen.

(Vill härmed tydliggöra detta för de som undrar och idag kritiserar mig.)

Ibland kan jag känna det som ”man blir inte profet i sitt eget hemland”

Men bortsett från att jag brinner för projekt som KKV,  så är det här också det här som är mitt yrke och som jag försörjer mig och min familj på. Att göra visioner trovärdiga, att utveckla dem till projekt som går att genomföra.

Jag har under årens lopp ställt upp mycket för kommunen i turistfrågor, i paneler, som diskussionspartner till olika politiker och opinionsbildande skrivit och debatterat för kommunen. Men aldrig någonsin fått något uppdrag. Hur mycket man än då gillar Gustavsberg, så riktar man istället sitt fokus till de platser där man får arbete och blir uppskattad. Som Nacka. Som Stockholm. Som Malmö. Som Eskilstuna.

Jag är långt ifrån bitter

Men man kan väl säga att mitt engagemang för Gustavsberg och Värmdö har svalnat. Däremot lever jag upp när jag får trevliga brev, som ikväll, från KKV-medlemmar efter det senaste mötet, som brinner av engagemang och framtidstänk.

Nu ser jag fram emot öppnandet av Audiorama, julmarknaden på Velamsund, julmatsförsäljningen på Bondens Matbod, nya Äventyrsgolfprojekt, ett spännande bokprojekt om entreprenörskap och innovationer …plus ett och annat spännande projekt i Stockholms regionen som kommer att kunna ruska om besöksindustrin.

Men jag bor och lever här i Gustavsberg. Och jag kommer fortfarande att skriva i min blogg om det som är bra och det som är dåligt. Det behövs med den skrämmande brist på tydliga visioner och starkt genomförandeskap som saknas i kommunen. Det är fler än jag som skulle kunna vara resurser i kommunens utveckling.

Vilket härligt liv jag ändå får leva

Nu skall jag skriva färdigt bok nummer fyra om Alexander innan jag släcker nattlampan. Han kanske påminner en del om mig själv när jag tänker efter?


2 Svar to “Man blir aldrig profet i sitt…”


 • Hej Lars Gunnar,
  i stort håller jag med Dig om Dina analys av det Gustavsbergska läget, dock tycker jag det är tråkigt att Du och Dag Landvik tydligen inte kan enas i frågan. Frågan är alldelses för betydelsefull för att falla bort i en dispyt mellan två både kompetenta och kunniga personer. I övrigt LG menar jag att Ditt inlägg på något sätt är ett försvarstal från Dig själv. Enligt min mening har Du ingen anledning att varken ursäkta eller försvara Din inställning och kreativa arbete för vår kommun.
  Som jag skrivet, är det mer en känsla jag får efter att ha läst Din blogg.

  Tack för att Du finns

  Jan Dolk

 • Tack Jan!

  Anledningen till min långa reflektion var att jag fått lokal kritik för att jag, som konsult och konceptuell utvecklare, arbetat åt Nacka Kommun i projektet med KKV, istället för att ha lobbat för att de skulle hamna i Gustavsberg.

  Kändes lite som om jag behövde klargöra att jag har min profession som yrke.

  Blir alltid lika glad när jag får respons från mina vänner, som du.

  :-) LG

Lämna ett svar