När du får skit ska du göra det till guld. (Som om jag inte visste?)

gold jigsaw

”Ta skit och gör det till guld” är en bok som det räcker att du läser titelbladet på

Skämt åsido, boken är säkert värd att läsa från pärm till pärm. Precis som alla andra böcker som fokuserar på att tro på dig själv och ta kritik på rätt sätt. Men hela kärnan ryms faktiskt inom bokens titel.

Slå inte från dig den kritik du får, ta den på rätt sätt och gå vidare med det jävlaranamma som du som en god entreprenör alltid bär inom sig. Slår du ifrån dig den kritik du får, så utvecklas du inte. Det finns en konkurrensfördel i att lyssna – även om du helt tiden också måste behålla din egen personliga uppfattning. För kritiken är säkert inte alltid rätt och rättvis. Men den kan vara en gyllene pusselbit. Inte bara till förändring av det projekt du presenterat, utan sätet du presenterar på.

finger

Många kritiker är själva rädda, och kritiken bli därefter

Kritiker har en förmåga att kritisera andra när de känner sig hotade, när de ställs inför något nytt och främmande som de själva inte behärskar — eller när de helt enkelt av någon anledning inte gillar dig. Men slå inte från dig den kritiken. Visa att du istället lyssnar, reflekterar och eventuellt kan bara beredd att ta till dig deras kritik. Vänta tills du kommer hem, innan du bestmmer dig för att du ska ta kritiken på allvar.

signsx2

Lyssna alltid på kritiken

Men fråga gärna också: ”hur menar du?”. Slå inte ifrån den dig kritiken,  bara för att kritiken inte stämmer överens med din uppfattning som du har just då. Lyssna in, bearbeta, ta kritiken med hem och bestäm dig först där och då, om kritiken motiverar att du skall förändra din egen uppfattning eller handling.

Går du till defensiv motattack, vilket är det allra vanligaste, blir du bara betraktad som låst och att du saknar förmåga att lyssna och vara konstruktiv. Kanske omogen din uppgift. Kanske orealistisk i ditt projekt.

Oavsett om kritiken varit orättvis eller onödigt hård, så fundera över vad du kan lära dig av kritiken

Det kanske handlar om sättet hur du kommunicerar? En av mina förebilder Professor Åke Edfledt, fd prifssor i pedagogik vid Stockholms Universitet, lärde mig att ”kommunikation alltid sker på mottagarens villkor”. Värt att tänka på. Det är inte andras fel om de inte förstår vad du säger, det är du som kommunicerar otydligt, kanske förutfattat eller slarvigt.

När du sedan bestämt dig för vilka delar av den kritik som är värt att tänka på, motiverar till förändring och som lärt dig någonting: Släpp det som du inte tycker är rätt och gå vidare.

”Det gör ont när knoppar brister”

Och det gör ont när man får kritik. När det förväntade positiva mottagandet byts ut mot rynkade pannor. Men lyssna! Kritik som är rena person-på-hopp, kan du däremot lämna därhän. Livet är för kort för att överhuvudtaget ägna sin energi åt det.

Lär dig att rikta din energi rätt, så att det som i början gör ont kan användas till att göra dig starkare och ännu mer framgångsrik. Dra fördel av den kritik du får, den är ”gratis” produktutveckling, marknadsundersökning och ett unikt sätt att dra nytta av andra människor erfarenheter. Då kan det kanske vara värt ”en liten bula” i självförtroendet.

Conceptual sign of sucess in business and life

Att ge och ta emot feedback kan vara svårt

Men det kan också leda till energi, innovationer, produktutveckling och nya möten och presentationer där du skördar beröm och framgångar. Kritik kan, rätt emottagen, vara något av det bästa bränsle du kan få. Blir du förbannad, skapar det dessutom energi.

Jag skulle inte vara kvar i mitt yrkesliv om jag inte lärt mig att ta emot kritik

Jag skulle inte försöka ge ut en roman, skapa en ny teaterinstitution på Skeppsholmen, på mitt sätt försöka förändra skolvärlden, drömma om nya projekt inom berättandet och upplevelsernas underbara värld – om jag inte var beredd att bli ifrågasatt och ta kritik. Och sedan omvandla den skiten till guld. Det är en av de mest tillfredsställande processer du kan vara med om.

anm: Boken som är skriven av Annika R Malmberg är utgiven av Soderpalm Publishing. Läs i alla fall titelbladet och fundera en stund, det är värt ”guld” bara det. Och det borde inte minst Sveriges alla politiker, Värmdös alla kommunpolitiker, utbildningsministern, många lärare och rektorer och en hel del föräldrar göra — förutom Sveriges alla entreprenörer. ;-)

1 Svar to “När du får skit ska du göra det till guld. (Som om jag inte visste?)”


Lämna ett svar