Ny Värmdökoalition, nja mer ny Värmdökollision

värmdökollision

Så här uttrycker sig Folkpartisten Fredrik Sneijbjerg ikväll på sin blogg: ”Värmdökoallition. Nu finns det en ny möjlighet. Nu finns det en ny dag. Nu finns det en nystart.”

Jag skulle vilja uttrycka det så här:

Värmdökollision. Nu finns det en ny tveksamhet. Ny finns det en ny svag ledning. Ny finns det risk för en ny tvärnit.

Idag kl 15 presenterade Lars-Erik Alversjö (M), kommunstyrelsens ordförande, det som ser ut till att kunna bli ett mycket tveksamt lag framöver. M+MP+FP+KD = jo, det är sant. Ni läste rätt: MP…

Miljöpartiet med Yvonne Blombäck sålde partiets själ till djävulen

Hårda ord måhända, men vad tycker alla de som röstat på Miljöpartiet på Värmdö. Kanske de känner sig lite rövknullade?

Ja, jag vet att uttrycken är hårda, men det är också min besvikelse. Enligt partianalytikerna står cirka 70% av de som röstar på miljöpartiet ”till vänster”. En ganska trovärdig uppskattning. Hur uppskattar de nu att de sitter i knät på blå borgare som Sneijbjerg och Alversjö & Co? Tror de verkligen att de ska kunna utnyttja något sittandes där?

Fattar de inte att moderaterna, vindflöjlarna inom KD och de politiskt kantiga inom Folkpartiet (som har svårt att komma överens med de flesta) bara kommer att utnyttja dem som en PR-bricka i elakt spel? Men hallå?

streetsmart

Ibland måste man som strategisk politiker tänka lite ”street smart˝

Dvs om jag som miljöpartist krokar arm med borgerligheten, så kanske jag kan driva viktiga miljöpolitiska beslut i rätt riktning. Och jag tror till och med att Miljöpartiets väljare skulle kunna överse med detta. Ändamålen helgar medlen. som bekant.

Men, handen på hjärtat, vilka är de miljöpolitiska mål som Värmdös miljöpartister tror att de skall kunna driva igenom på Värmdö, och som skulle få deras hela väljarkår att förlåta deras beslut att knyta hymnens band med borgarna?

Jag ser ett antal krav på gröna kilar och deras naiva tro på spårbilar i Gustavsberg, samt uppbyggandet av Ekobacken som måhända intresserar en del företagare.

Jag hittar inga krav på spårbunden trafik till Gustavsberg vilket är den enda miljöriktiga lösning för all framtid. Jag hittar istället ungefär samma saker som alla andra politiska partier tycker och tänker om återvinning, energilösningar, strandskydd etc.

Om, jag säger om, det fanns några riktigt uppseendeväckande och kontroversiella miljöpolitiska mål som MP tror att de skulle öka möjligheterna att driva igenom genom att ingår i ”Värmdökollisionen” skulle jag vänta ett slag med att visa min besvikelse.

Men i ärlighetens namn, jag ser inte någonting annat än en kåthet att vilja ingå i maktens boning, och för detta säljer man sin själ

Mönstret går igenom från rikspolitiken.

Där har ett parti som helt spelat ut sin roll, Vänsterpartiet, krokat arm med Socialdemokraterna som i panik letar efter en Följa John-strategi för att kunna se hur Moderaternas omgörning kunde lyckas — i sin tur krokat arm med Miljöpartiet som nu sneglar åt alla håll. Berusade över att de nu sitter på många viktiga mandat.

mp

Varning för vindögdhet!

Jag är ärligt besviken. Och jag är lika ärligt förtvivlad.

Förtvivlad över den enfald som idag gör att vi i fyra nya år sitter med ett tveksamt styre. Yvonne Blombäck (MP) försöker förtvivlat bemöta alla kommentarer till Nacka Postens rapportering av idag, och skriver bl.a så här:

”Jag har stor respekt för demokratin och avstår från att spekulera här. Jag utsågs till Miljöpartiets huvudförhandlare av medlemsmötet och har haft stort stöd internt både under processen och då vi tog beslut om att säga ja till Värmdökoalitionen. Anledningen var genomslaget för Grön politik i överenskommelsen. Om våra väljare är glada eller besvikna om fyra år, visar sig då.”

Fan trot

Jag kunde faktiskt ha varit beredd att rösta på MP i det senaste valet av både ideologiska och strategiska skäl. Vilken tur att jag inte gjorde det. Har de inte sett vad de som de nu kommer att dela bord med har orsakat kommunen under de senaste åren?

Blombäck och MP sålde sig till högstbjudande. Så var det med den ideologin. Blomman vissnade snabbt.

3 Svar to “Ny Värmdökoalition, nja mer ny Värmdökollision”


  • Undrar om du ens har tittat på hur valresultatet var här ute i värmdö. Jag är aktiv i mp och en av de som har hjärtat till vänster i den typen av skala. Men om man tittar och vad jag själv sa till väljare på gator och torg så var det att vi är beredda att sitta i koalition med de som vi får igenom vår politik mest hos. Och det visade sig i detta fall att det är så att de andra tre (m+fp+kd) har accepterat våra krav att gå i koalition med dem och då valde våra medlemmar att rösta för denna väg och dessutom enhälligt.
    Hade vi inte regerat med dem så hade de andra tre troligen satsat på att regera ensamma och hoppas på att en av alla de andra i KF röstar för deras förslag där. så att säga ge allt i händerna på Sverigedemokraterna. Men vi hade aldrig gått in i koalition med dem om vi inte fått igenom våra krav.

    MVH Fredrik

  • Den som lever få se. För mig hade det varit mer logiskt och ideologiskt riktigt att drivit sin politik i opposition mot de som man under fyra år kritiserat. Låt oss komma tillbaka om detta när mandattiden närmar sig halvtid, jag är övertygad om att ni då har eller är på väg att krypa ut ur samarbetet. Att det var ett internt enhälligt beslut att ni skulle kliva in i denna koalition är ju inte sant om du är ärlig. Och jag tror att ni kommer att förlora både förtroende och väljare på detta beslut, vilket kommer att skada er eftersom ni inte nådde upp till de rösttal som ni hade hoppats på.

  • Jag kan hålla med om att man får summera efteråt. Men att säga att vi inte var eniga i beslutet är fel då vi under förutsättning att vi fick igenom våra krav skulle gå med i samarbetet. Mig veterligen var det ingen som röstade mot. Jag kan ha missat detta dock. Jag är dock övertygad om att vi får igenom mer av vår politik i majoritet än i opposition. Men att vara i majoritet är inte ett självändamål. Vi får se hur det utvecklar sig. Jag tror på detta initialt i alla fall.

Lämna ett svar