…och snart har Mona Sahlin gått upp i rök

mona_bleknar

Mona Sahlin undergräver bit för bit sin auktoritet som en möjlig framtida statsminister

I ivern att hålla ihop den omöjliga trojkan av Socialdemokrater, Miljöpartister och… vad heter det där lilla lustiga partiet som en gång i tiden hade en spännande betydelse som kvissla i häcken på de andra? Javisst ja, kommunisterna var det.

De rödgröna håller god min i elakt spel och många som jag tidigare haft respekt för släppas med i detta olustiga spel, Carin Jämtin t.ex. Nu ska det bli folkomröstning om ”Förbibart Stockholm” om de rödgröna skulle komma till makten.

falling_star

Monas stjärna dalar dag för dag, när det går upp för allt fler att det är duktiga Maria Wetterstrand som styr skeppet. Mona har nedgraderats till en lägre befattning, långt ifrån kapten och inte ens styrman. Hon får nog snart börja knacka rost i skeppet. Och Lars Ohly (som jag alltid tyckt ser ut som en snäll schlagersångare från femtiotalet) han får väl möjligtvis knippa käft och laga mat i mässen.

traffic_lights

Detta är inte ett inlägg för eller mot ”Förbibart Stockholm”

Jag är långt ifrån insatt i detta projekts för- och nackdelar. Förmodligen riskerar det som alla stora projekt vila på utredningar och studier som är gjorda för fem till åtta år sedan. Och egentligen saknar relevans idag. Men nog om det.

Vad detta inlägg handlar om är falskhet, kovändningar och ickerespekt för oss medborgare och väljare

För att undvika en politisk frontalkrock där politiska frågor är alltför laddade, bollar man nu mycket strategiskt över frågan ”till folket”. Inte för att de egentligen tycker att det är viktigt med en folkomröstning. Nej, det är bara ren och skär politisk strategi.

Maria Wetterstrand har helt enkelt skapat en ”Förbifart Sahlin”. På kort sikt löser man ett politiskt problem — inte ett samhällsproblem. Och man löser det med svek och en frampressad uppgörelse. De har de dessutom mage att göra genom att ställa ”Förbifart Stockholm” mot motiverade och innovativa satsningar på kollektivtrafik. Skäms!

sudd

Mona håller på att radera ut sig själv, och det värsta av allt: sitt eget parti

Här får vi svart på vitt på hur dåligt samarbetet bland de rödgröna fungerar. Det här är nog det fegaste och konstigaste de hittills åstadkommit. Det är inte frågan om ”Förbifart Stockholm” som är det viktiga för dem, det är hur de ska hålla sams utåt i den lilla haltande kamratgruppen inför valet.

Om Maria Wetterstrand vore riktigt modig skulle hon kräva gratis kollektivtrafik

Dvs nolltaxa och skattefinansierad avgiftsfri kollektivtrafik. Avgiftsfinansiering (som dessutom aldrig är fullständig) är bara ett av många sätt – och ett av de sämre – att finansiera kollektivtrafiken.

vinnare

Miljövetaren Sofia Larsson (Institutionen för Livsvetenskaper) har i sin uppsats ”Är nolltaxa i Stockholms läns kollektivtrafik samhällsekonomiskt lönsam?” visat hur nolltaxa i kollektivtrafiken gynnar klimatsmart resande och räknat ut att att samhällsvinsten med avgiftsfri kollektivtrafik i Stockholms län hamnar på 4 miljarder (!).

Jag tror mer på henne, än jag tror på de rödgröna. När nolltaxa tas upp i media pratas det alltid om direkta kostnader. Det Sofia Larsson gör är att också peka på att de miljömässiga och samhällsekonomiska vinsterna.

Här kan du ladda ned hennes uppsats: KNA_av_nolltaxa_i_sthlm_läns_kollektivtrafik-_Sofia_Larsson

kikare

Men som vanligt ser politikerna inte hela perspektivet

Det lustiga är, att i min hemkommun, Värmdö, så är det precis tvärtom.

Här är det de sittande borgarna som kohandlar med varandra och lyckas stoppa all utveckling. Som brister i visioner och handfasthet. Vingel och svek. Det är lika upprörande varje morgon när jag går förbi rivningstomten i Gustavsberg där tidigare den enda ungdomsgården låg. Det är fortfarande efter snart två år en rivningstomt, och den nuvarande lösningen av ungdomsgården är en kompromiss. Här är det en blå röra där man inte ens hittar en kontur av en skarp politisk ledare, typ Maria Wetterstrand.

Här var det istället den socialdemokratiska ledaren som under föregående valperiod lyckades åstadkomma bra saker för kommunen, innan han tillsammans med Göran Persson åket ut med badvattnet i någon slags riksrörelse.

Vem ska man egentligen lita på i höst?

Tre val, betyder tre röster, tre möjligheter att påverka. Titta på varje val för sig.

three

Glöm riksdagsvalet och titta på vad som händer i kommunen

Besök gärna ett av de öppna mötena i kommunfullmäktige. Fråga dig vilka politiker som gjort intryck på dig — lokalt. Vilka som verkligen är engagerade. Vilka frågor de driver. Kommunvalet är ditt ”närmaste” val.

Köp inte grisen i säcken, följ inte strömmen. Se till att skapa en lokal ”Förbifart inkompetenta politiker”!

0 Svar to “…och snart har Mona Sahlin gått upp i rök”


  • Inga kommentarer

Lämna ett svar