Så här otrevliga och provocerande kan poliser vara

På väg hem från kontoret igår så attackerad polisen provocerande min son

På väg genom spärrarna på Hornstulls tunnelbanestation ser min son hur två vuxna män trycker upp två 12-14-åriga pojkar i ett hörn bakom biljettbåset. Det visar sig vara de poliser som ”extrajobbar som skattefinansierade biljettkontrollanter”. Tunga hjältar!

Eftersom min som länge arbetat politiskt med kollektivtrafiken och dessutom arbetar för en nättidskrift som flera gånger skrivit om trafikfrågor, kostnader och kontrollsystemet i tunnelbanan (t.ex. här och här) blev han intresserad och tog snabbt upp sin kameramobil

(Tack för Iphone!).

Min son har flera gånger tidigare både fotat och filmat i tunnelbanan (senast med TV4 Nyhetskanalen) och vet att den räknas som en allmän plats. Så på behörigt avstånd (för att inte störa poliserna i deras arbete) tog han tre snabba bilder med sin kamera.

Poliserna undrar vad fan han håller på med och han förklarar att han inte fotograferar de båda ungdomarna utan bara de två poliserna (se poliserna nedan!)

dumma_poliser

När han frågar om de är poliser, svarar de avböjande och istället undrar den första polisen varför han tar foton och min son förklarar att han skriver om kollektivtrafik och kontrollsystem — då bryter helvetet lös.

Här är polisen som mitt i gatan står…

De rycker åt sig min sons mobil. En av poliserna plåtar av honom med sin egen mobil. De trycker sedan in honom i hörnet och kräver honom på legitimation. Den första polisen tar dessutom ifrån honom hans pengar, bankkort och rycker tag i hans väska.

Stora starka poliser

Andra resenärer strömmar till och undrar varför två illa klädda män rycker åt sig värdesaker och kontanter från en liten kille på 164 cm. Poliserna tvingas ta fram sin legitimation för att resenärerna runt omkring inte skall ingripa. Även mannen i biljettkuren, som min son nyss löst sin biljett av, kommer ut och ber poliserna att ”i alla fall ta det lite lugnt”.  Den första polisen säger då att min son ofredat honom…?

Är du knarkare du, det verkar så?

Efter en lång stunds trakasserade visar polismännen att de gärna använder falska hot för att skrämmas. De anklagar mot min son, som är på väg hem från jobbet, säger att han är torr i munnen och säkert är en knarkare. De säger vidare att de kanske ska gripa honom och köra honom till häktet för drogtest — då blir han sedan med säkerhet anmäld för ofredande.

Eller så tar han bort bilderna ur mobilen och är plötsligt inte längre misstänkt för något brott alls!

metro

Jag är stolt över att min sin aldrig ger sig

Poliserna släpper de 12-14-åriga pojkarna som de ursprungligen ”fångat” eftersom de nu löst biljetter och vänder all aggression mot min son. Istället för att spendera en kväll i häktet så går han till sist med på att radera de tre bilderna. Under polisernas uppsikt raderar han bilderna, en efter en, och får sedan tillbaka alla sina tillhörigheter och är en fri man. Tack snälla farbror polis… (Poliser som ingen gång kunde upplysa min son om han begått något brott.)

CSI Farsta agerar. Whatch out Grissom!

Väl hemma så gör min son (som är en sann datanörd, eller ännu bättre ett IT-geni) en nätverksbrygga mellan sin dator och sin kameramobil. Han fjärransluter sin Iphone till datorn via terminalen. När han loggat in på mobilen gör han snabbt en råkopia utav hela mobilens hårddisk över nätverket.

dump

Sedan laddar han ned PhotoRec från CGSecurity och installerar det. Detta program kan gå igenom råkopian utav telefonens hårddisk och återskapa alla kända filer som någonsin legat på dem. Även om du har raderat bilder från kameran så ligger de kvar på hårddisken, trots att filsystemet inte kan se dem.

Efter några timmars slit, några koppar kaffe och lite svordomar har han återskapat sin telefons bildbank

Bilderna är återskapade, och du kan nu se de duktiga poliserna på bilderna här. Men, historien är ännu inte slut. Så fort han märkte att poliserna började fota och utmana honom så satte han snabbt på film-funktionen på sin kameramobil. Det mesta tydde på att mobilen fortsatte filma och ta upp ljud under hela händelsen. Men denna fil gick inte att återskapa från telefonens hårddisk. Istället skickade han den korrupta videofilen till några duktiga tjejer och killar i USA, som returnerade en hyfsat lagad fil.

Poliser fångade på film. Sanningen är obarmhärtig

På filmklippet kan man höra hur polisen visar sin legitimation till några oroliga medresenärer och säger ”varsegod, gå härifrån”, medan min son försöker förklara för medresenärerna att han bara tagit kort. Då säger polisen till medresenärerna att min son ”kan vara en knarkare eller vad som helst” …och så börjar knarktjafset.

film

Poliserna filmar sig själva, ridå!

Det är alltså Polis nr 1 som håller i kameran och Polis nr 2 som vi ser i början av filmen när han precis fotat min son med sin mobil. Min son är det korta popsnöret med vita skor, blå kappa och en randig halsduk.

Ett gott råd till alla poliser som missuppfattat sin yrkesuppgifter: datanördar bör de akta sig för i framtiden.

Filmen hackar en hel del, med ta er tid och titta igenom hela. Det här är Hornstulls T-bana, en vardag i Sverige under jakten på plankande barn och ungdomar i T-banan.

close

Klicka på länken nedan, lyssna på hoten, hör tonfallen:

Polisers skandalösa uppträdande en vardag i februari!

Och ryktet sprider sig i bloggarna. På nätet. I webbsidorna. I tidningarna. Undrar hur stolt den svenska poliskåren är över sina representanter idag?

Jag är i alla fall väldigt stolt över min son.

svd

1 Svar to “Så här otrevliga och provocerande kan poliser vara”


  • Tyvärr var det här två rötägg till poliser, varav en varit Sverigedemokrat, som ”tyckte” att deras viktiga uppdrag omfattade att stoppa tonåriga plankare i tunnelbanan. Knappast för att skydda dig från kriminalitet. Om man uppträder så korkat och totalt omdömeslöst – och dessutom sköter sitt uppdrag fullständigt regelvidrigt får de också vara beredda på att bli avslöjade. Det hotade utan laglig grund min son, de tillgrep hans personliga tillhörigheter utan anledning. Du har inte sett dem, du har inte hört dem försöka ”försvara” sitt handlande, du känner inte ens historien i sin fulla vidd. Man får helt enkelt ta ansvar för sina handlingar. Så enkelt är det. Så tyvärr, tråkigt men din kommentar till min redogörelse saknar för mig ”all trovärdighet”.

Lämna ett svar