Solen går ner över Gustavsbergs hamn…

panorama

Alla trodde att räddningen var där när Dag Landvik och Landvik & Dahl köpte de unika fabriksbyggnaderna i hamnen. Inklusive jag själv

I fem år arbetade jag som konceptuell projektledare för Dag Landvik och Gustavbergs Hamn AB med att utveckla detta unika kulturområde. Från 2002 och fem år framåt lät vi bit för bit hamnen återfå sin forna stolthet. Men vad var det sedan som gick snett?

Under 5 år skapade vi visioner och påbörjade arbeten med renoveringar och etableringar i form av mässhallar, konferensytor, mötesplatser, konsthall, butiker, glashytta mm — och jag lärde mig vilka värden som finns i denna miljö.

masshall_fabriken

Värden som man måste handskas varsamt med

För att åstadkomma en långsiktig och bestående framtida förändring i hamnområdet, så handlar det om tydlig riktning, men också ett engagemang från de fastighetsägare som finns där. Och efter  fem år blev jag orolig när jag förstod att Dag Landvik inte var ”närvarande” i processen. Inte närvarande och inte medveten om att det var en process som handlade om att tillvarata andra människors erfarenheter, kompetenser och engagemang.

En process som krävde att man visade att man värdesatte andra människors insatser

Under fem år byggde vi visioner, startade processer och satte samman en organisation med en mångfald av just kompetenser och erfarenheter. Vi byggde nätverk och allianser.

En process som man måste tro på för att den kostade pengar

Dag Landvik trodde till sist inte på någon annan kompetens än sin egen. Han ville inte heller värdesätta eller betala för andras engagemang och arbete. Processer stannade upp, organisationen löstes upp, tjänster halverades, medarbetare lämna hamnen besvikna, den fantastiska Glashyttan stängde och underbara Restaurang Glashuset förlorade sin krögare.

glashus

Idag sitter kommunen med detta problem i knät

Detta inför planeringen av framtida Gustavsberg. Ingen kommunikation med Dag Landvik, inga tydliga avsikter eller planer — utan en fastighetsägare som väljer att ”vänta på tecken” innan han tar beslut. Som förlitar sig mer på andlighet och övernaturliga vägvisare än duktiga medarbetare.

En räddning i detta elände är att det duktiga fastighetsbolaget Landvik & Dahl har varit hälftenägare av fastighetsbolaget Landvik & Dahl. Duktiga, kompetenta och driftiga människor.

uteservering

Men nu försvinner även denna ”räddning”. Landvik & Dahl säljer sin del av ägandet

Dag Landvik övertar nu själv alla unika kulturfastigheter genom eget bolag.

Dag löser, efter ett antal interna kontroverser, ut Landvik & Dahl för att som ensam herre på täppan besluta om den framtida utvecklingen av de unika fastigheterna och verksamheterna i Gustavsbergs Hamn.

Solen går ned över hamnen…

Gustavsberg innehåller Sveriges mest spännande keramiska historia med Gustavsbergs fabriker. En historia som också innehåller arbetarhistoria, facket kontra ett patriarkaliskt bruksvälde. Här finns alla delar från fattigungar till konstnärligt skapande, design och svensk industrihistoria. Vart tar detta arv nu vägen.

Var får det sin plats i den framtida samhällsuppbyggnaden av centrala Gustavberg? Vem kan få Dag Landvik att förstå, samarbeta och respektera andra människors erfarenheter och kompetens?

För ett antal år sedan blev Dag Landvik vald till Årets Gustavsbergare. Fan trot.

4 Svar to “Solen går ner över Gustavsbergs hamn…”


 • Kan inte mer än hålla med i din tydliga redogörelse.

 • Mycket bra och sant.

 • Hej L G,
  oftast uppskattar jag Dina synpunkter, så även nu.
  Ett antal gånger har jag även lyssnat till och talat med Dag som jag upplever som en mycket seriös person i sina visioner.
  Så något kan ha gått mycket snett, mycket snett.
  Vad? Vet jag inte!
  Hoppas bara att det inte föreligger några dolda agendor.
  Dock med möjligtvis alltför stora kunskaper om den politiska situationen inom vår kommun utesluter jag numer ingenting.
  Det finns alltför många exempel i vår kommun där politikers särintressen varit prioriterade framför kloka och rationella beslut.
  Min ytterst personliga uppfattning är att Dag Landvik inte deltar i spel av den karaktären.

  Jan Dolk

 • Hej L G,

  intressant att ta del av Dina synpunkter på utvecklingen i hamnen. Hör gärna av Dig till mig, så kan vi resonera vidare…

  Hälsningar

  Kjell

Lämna ett svar