Tänker du på rikspolitiken när du röstar kommunalt?

gult_kort

I så fall tycker jag att du skall ta dig en rejäl funderare, innan du du stoppar din röstsedel i kuvertet i höst

Jag satt och diskuterade med en god vän härom dagen. Vi kunde båda två konstatera att det nu var ganska exakt ett halvår kvar till valet.

Vi kunde också konstatera att vi inte hade helt lika åsikter om hur vi vill se utfallet av valet. Allra mest blev det tydligt när vi började prata om det kommunala valet. Han är nyinflyttad till Värmdö, och när jag började känna honom på pulsen hade han ingen egentlig aning om vilka politiker som styr kommunen, vilka visioner de har och vilken kompetens de står för.

shame2

När jag påstod att kompetensen hos de nuvarande kommunpolitikerna var på en tragiskt låg nivå, började diskussionen bli riktigt intressant

Jag är nämligen övertygad om att, om man skulle gå ut med en enkät till alla Värmdös invånare och fråga om de har en bra kontakt och kommunikation med sin kommun, så skulle de svara: ”…vilken kontakt?”.

Jag, som är tämligen engagerad i vad som händer i kommunen och arbetar med en hel del projekt som kan klassificeras att hamna inom samhällsbyggandet har aldrig någonsin mött en sådan nonchalans och brist på engagemang som när jag försöker få kontakt med politiker eller förvaltning. Det spelar ingen roll vilka frågor det handlar om.

blyertspenna

Jag får lättare kontakt med vår kulturminister eller Stockholms idrottsborgarråd, än jag får kontakt med Värmdös styrande politiker och tjänstemän

Då söker jag inte de lokalt styrande i personliga byggnadslovsärenden eller liknande.

Utan det handlar oftast om frågor som berör den övergripande sociala servicen, idrotts- och folkhälsofrågor, barn- och ungdomsverksamhet. Ibland känns det som om de är rädda för mig, blundar och hoppas att jag och mina obehagliga frågor ska försvinna.

three

Så långt i mitt resonemang frågade min vän vart jag ville komma

Jag försökte förklara:

- I höst har du tre val. Sedan 1970 infaller val till riksdag, kommuner och landsting på samma dag. Men lyssna på ordet: ”val”. Du ska välja, du har ett val, men du behöver inte välja att rösta likadant i alla val.

- Men det är väl mest logiskt, tyckte min än så länge gode vän.

- Icke, sa jag. Tre val, betyder tre röster, tre möjligheter att påverka.

Titta på varje val för sig

Det behöver inte betyda att det är samma parti eller allians som levererar det i kommunen mest trovärdiga politiska alternativet som på riksplanet.

I kommunen är det dessutom lättare att se vilka politiker det är som ”håller”. Vilka som verkligen är engagerade. Vilka frågor de driver och vilka resultat det gett eller kommer att ge. De ligger närmare verkligheten (borde göra i alla fall), frågorna är snabbare och du ser snabbare resultaten av de lokala politiska besluten.

Hyra

Fråga dig själv: vilka visioner har den sittande borgerliga majoriteten fått ditt hjärta att klappa för?

- Krångla inte till det, sa min gode vän lättjefullt. Det är väl bäst att rösta likadant i alla tre val. För det är väl så man gör..?

Jag tror att de flesta i Värmdö inte har en aning om vilka det är som sitter i den styrande alliansen. De vet inte hur de ser ut, de vet inte riktigt vilka åsikter de representerar, de vet inte vilka som är starka och svaga. Det är lite av ”låt gå”.

”Vi har ju en borgerlig allians i Sverige – borde det inte vara det också i Värmdö? Är inte de enklast?”

Med tanke på vad de inte uträttat under innevarande mandatperiod, vilken tveksam kompetens och bristande vision de står för kanske det inte borde vara så?

dispens

Följer du strömmen, eller tänker du själv?

När man jämför kompetenser mellan rikspolitiker och lokala politiker så inser man att man kanske inte behöver vara partitrogen alls. För framtidens Sverige handlar det om vilka som lyckas sätta dagordningen och agendan och övertyga oss om vilka som kommer att driva det mest trovärdiga politiska alternativet. ‘

Det handlar om ekonomi, sysselsättning, boende, miljö och trygghet. Stöd det du för tillfället tror mest på, strunta i dina traditionella lojaliteter.

Skola

Vad är det då som är viktigt för Värmdö?

Nu började min gode vän fundera en smula.

- Jag kan räkna upp en hel del som är viktigt för mig, fortsatte jag.

Samhällsbyggnad, att skapa ett Värmdö som tar oss in i framtiden. Hur vill vi att Värmdö ska utvecklas? En vettig samhällsplanering som tar till vara de unika värdena i kommunen. Bostäder, inte minst för våra unga

Kris

En bättre skola med ett mer kompetent ledarskap

En skola som fokuserar på både trygghet, kvalitet och nytänkande. En högskola skulle kunna bidra till denna utveckling — varför inte inom konst och kultur, turism eller miljö och Östersjöområdet?

Ett levande näringsliv där vi satsar på de delar som passar vår kommun — småföretagande, miljöindustri, besöksindustrin, kultur och hantverk.

Att säkerställa framtidens kommunikationslösningar. Det enda rimliga är spårbunden trafik, hur kan vi planera för T-bana till Gustavsberg? Inte tänka ”i morgon”, utan tänka ”om 15 år”.

Att inte bara stirra sig blind på Gustavsberg, utan också ta tillvara andra olika delars möjligheter och särart i vår fantastiska kommun.

Jag förstår vart du vill komma, sa min gode vän

- Men hur ska man orka?

Orkar du inte, kan du lika gärna låta bli att rösta, somna om och hoppas på det bästa. Men vill du ta ansvar för samhället, dina barns framtid så kanske det är dags att fundera en gång till. Börja med att ställa lite obehagliga frågor till de politiker du stöter på.

Gå ned en kväll och följ debatten i kommunfullmäktige. Skriv några mail, och hoppas på att få svar. Hoppas inte för mycket bara. Det beror helt på vilka du skriver till.

Blogg2

Börjar inte fler människor att fundera riskerar vi att sitta kvar i Värmdö med de politiker vi har idag

Centralstyrda KD, som gör vad som partiet säger, moderaterna som litar på att riksdagspartiets kampanj gör deras jobb även här ute i kommunen, Folkpartiet som är blekare än blekt och Centern som knappast har någon Olofsson i Värmdö.

Fundera fram till valet vilka politiker du ser något engagemang och jävlar anamma från, som är engagerade, som tydligt kan räkna upp vad de varit med om att genomföra under de senaste fyra åren.

jonas

Ta gärna upp ämnen som:

Ungdomsgårdar, skolkvalitet och betygsbrister, sporthallsbyggen, helikopterbas, ungdomsbostäder, underliga bloggrelationer med Sverigedemokraterna, visioner om framtida kollektivtrafik, Skurubron, sammanblandning av roller som politiker och bankman, gamla politiker som blir som nya trots skatteaffärer och tveksamma beslut i den tidigare ”karriären” som borde lett till JO-anmälningar, skillnad på folk och folk när det gäller t.ex. strandskyddsdispens …listan kan göras lång.

Börja fundera nu, ställ frågor. Tiden går fort fram till valet. Tre val, tre röster, det är verktygen du har

1 Svar to “Tänker du på rikspolitiken när du röstar kommunalt?”


 • Hej L G,
  som vanligt när jag läser Din blog blir jag imponerad över Ditt sätt att resonera men jag förstår inte Din upprördhet.
  Hur orkar man vara upprörd över dumheten tre år.
  De tidigare väljarna är ursäktade, ty hur kunde man år 2006 förstå hur kompetensnivån på den sittande (M)ajoriteten skulle komma att framstå i all sin nakenhet?
  Värmdös väljare måste vid det här laget vara ursäktade, dock inte dess politiker, jag är en av dem, visserlgen en avhoppad eller kanske avknoppad moderat som gått över till KD.
  I och med det hoppades jag på att få vara med att påverka politiken åtminstone fram till valet och förhoppningsvis även efter.
  Vi låter väljarna avgöra.
  En önskan från många av oss politiker måste väl ändå vara att vi som väljare får större möjligheter till personval och att vi likaledes då kan ställa personerna i fråga till svars.
  Exempelvis har jag internt hos moderaterna blivit kritiserad för att jag är god vän med ”Sossen” Lasse Bryntesson. En kritik som ledde till en ”Häxprocess” som jag här inte vill beskriva. Liknande process sker idag inom M, när det gäller en god vän och tidigare kollega till mig.
  Har jag en god vän som Lars Bryntesson eller en vän inom (M)gruppen så håller jag fast vid det oavsett vad den mindre kompetenta (M)trojkan i Värmdö har på gång.
  M-toppen avgör inte min vänkrets!
  Oavsett partifärg är det den politiska kompetensen och viljeinriktningen som gäller och ingen inte ens en borglig väljare som jag själv, kan säga att Lasse Bryntesson inte är kompetent.
  Härmed vill jag stödja L G,s sätt att tänka; Vi har tre olika valsedlar, tre olika val och det är det vi skall ta hänsyn till, när vi röstar om ett halvår.

  Jan Dolk

Lämna ett svar