Fastighetsmäklarna tar över i Gustavsbergs Hamn

Det är inte bara på vägarna runt Gustavsbergs vackra bruksamhälle som man retar sig på fastighetsmäklarna

maklare

Varje gång jag tar min dagliga 5 km promenad så möts jag av mäklarskyltar, i snödrivorna, i diken, vid tomtgränser. Och det är ju inte så att det kan vara visning 24 timmar om dygnet varje dag.  Jag trodde att dessa skyltar var en hänvisning för spekulanter på väg till en visning – under en timma eller två.

Nu kan man istället hänvisa skyltarna till samman sanitära olägenhet som papperskräp, godisomslag, cigarettfimpar och nattspyor

Men det är inte våra dikesrenar och tomtgränser som fastighetsmäklarna tar över i Gustavsberg.

Går man ned i Gustavsbergs nedslitna och tragiska centrum så möter man fyra fastighetsmäklare och ett otal bankfönster nedsmetade med fastighetsobjekt från en handfull mäklare. Tur är väl det, skulle en del säga, annars skulle det väl gapa fler tomma skyltfönster i centrum och dess lilla galleriagång.

Och jag kan väl i och för sig hålla med just nu, även om jag tycker att ett fastighetsmäkleri borde kunna ligga i andra lägen. De flesta kundbesöken sker via mäklarnas hemsidor – och idag sker den dagliga kommunikationen vid t.ex budgivningar och information allt mer via mobiler, smartphones, sms och läsplattor.

panorama

Nu blir också vårt vackra hamnområdet fullständigt invaderat

De vackraste butikslokalerna i de bästa lägena rymmer idag ännu fler fastighetsmäklare.

Husman Hagberg har det strategiskt fina hörnläget i Glashuset. Svensk Fastighetsförmedling har fd Packbodens kanske bästa lokal. Wallenbergs Fastighetsförmedling (fd ERA) ligger visserligen lite ”baskymt” mellan polisen och Hotell Blå Blom – men Bjurfors har nu lämnat den gamla kyrklokalen ovanför Ekvallens Idrottsområde och flyttar in i Tornhuset, och hamnens kanske allra finaste lokal.

Efter att historiskt ha rymt post- och väntsal för ångbåten, den lokala polisen och under senare år turistbyrå, galleri och allra senast den charmiga butiken Tornhuset så kommer vi från och med nu möta ännu en kader med mäklare där.

Anledningen?

Kan vara att fastighetsmäklarna klarar av att betala dyra hyror och att fastighetsägaren har upptäckt att han tjänar mer på att hyra ut till kontor än andra verksamheter som butiker, kulturell verksamhet, gallerier, turistbyrå etc.

Men hamnen då, som skulle bli ett centrum för konst och kultur? Tja, det får väl mäklarna stå för nu. (Suck!)

Tornhusbutikens verksamhet lär flytta in en tänkt galleria (?) i Porslinsfabrikens hörnlokal där en klädesbutik just nu fyllt lokalen med liv. Det finns även tankar på att flytta in Gula Byggningens charmiga presentbutik dit.

(Butikens nuvarande lokaler under konsthallen kanske fastighetsägaren får in mer hyresintäkter på genom att hyra ut som kontorslokaler?)

Eller varför inte flytta in ett par mäklare till även i Gula Byggningen?

I centrum och hamnen har vi just nu runt åtta Fastighetsmäklare. Behöver vi verkligen det?

vardshuset_1870

Dessutom hittar vi en nionde mäklare i vackra och anrika Gustavsbergs Värdshus (!)

Av hamnens vision bidde det en tummetott och en överetablering av fastighetsmäklare, kan man lätt konstatera. Ingen mötesplats för konst och kultur. Mer en arena för fastighetsmäklare i full frihet…

4 Svar to “Fastighetsmäklarna tar över i Gustavsbergs Hamn”


 • Hej LG.
  Är det här skyltarna finns, men jag saknar några med hänvisning till Gustavsbergsbadet, men å andra sidan det är ju inte här dom skall finnas.
  Som Du själv skriver så är det här obra på många sätt.
  Vad vi behhöver i vår vackra kommun är människor med ansvar och ett ärligt engagemang och intresse för våra medborgares leverne, inte minst genom det fritids/kulturella området.
  Jag har saknat det ansvaret inte minst när det gäller vårt hamnområde. Det har varit mycket snack under åren men väldigt liten verkstad.
  Kan vi hoppas på en bättre framtid?
  Ha nu en bra dag
  Jan Dolk

 • Hej LG!
  Har tagit del av att du ondgör dig över mäklarnas framfart och etablering i de centrala delarna av Gustavsberg. Det första momentet gällande till Saluskyltar delar jag din uppfattning till fullo, där kravs en allmän skärpning.

  Vad gäller etablering av mäklarkontor så kan jag bara svara och ta ansvar för Bjurfors Värmdös räkning. Vår flytt till tornhuset är av såväl långsiktig som strategisk art. Som fastighetsmäklare så är vi till stora delar ambassadörer för vår fantastiskt vackra kommun och dess besökare, dvs en del av besöksnäringen. Så snart vi fått ordning på kontoret, så kommer vi presentera några projekt som jag inte kan redogöra för här och nu men som ligger helt i linje med de alternativa användningsområden du nämner för de etableringar du räknar upp.

  Träffar dig gärna för att diskutera dessa frågor.

  Trevlig kväll !

  Med vänliga hälsningar

  Tor-Ingemar Ehn
  Områdesansvarig Bjurfors Värmdö och Skärgård.

 • Hej Tor-Ingemar

  Jag är övertygad om att ni har en seriös strategi och långsiktighet. Men, som områdesutvecklare (främst för Nacka och Stockholm, eftersom de är mer vakna och engagerade områden än Värmdö är idag) så anser jag att de unika lokalerna i de unika lägena skall vara till för lika unika verksamheter. Dvs verksamheter som bidrar till upplevelse, bemötande och turistisk kvalitet.

  Den verksamhet som passat bäst i Tornhuset var som Turistbyrå, den följde upp traditionen som väntsal för sekelskiftets ångbåtar – och hade ett idealiskt och logiskt läge för alla besökare. Tyvärr förstod inte fastighetsägaren (Dag Landvik) att utveckla denna verksamhet på bästa sätt – och kommunens dåvarande kulturchef såg det mer som en konkurrent än ett tillskott.

  När turist och besökare från närområden kommer ned till vår charmiga och unika fabriksområdesfront förväntar de sig säkert att möta andra företag än fyra mäklare.

  Det handlar inte om att nedvärdera era verksamheter och vad ni gör för att utveckla kommunen.

 • Thomas Johansson

  Maximera hyresintäkten är skälet.

  Jag har följt områdets visioner och utveckling i många år.
  Är även insatt i att byggherrar och kommersiella aktörer som vill få igenom tillstånd och expansionsplaner ofta hänvisar till att ”just deras satsning skall gynna kulturen och ett fokus på hantverk och ett unikt butiksutbud som sällan skådats”.

  När väl exploateringschefer hos kommunen nappat och tillstånd har beviljat för byggnationer blir det istället ett näringslivsliv som betalar högst hyra och ofta exklusivt boende.
  Är ren taktik från områdesansvarig byggherre.

  Lär även vara så här det ”gått till” i Gustavsbergs hamn.
  Kulturen får ge vika till vinning för ”marknadsutbudet”.
  Turistbyrån sades snabbt upp och försvann från Tornhuset osv…

  Det behövs dock läggas mer krut på ”slitna Gustavsbergs Centrum”
  som tappat butiker då Mölnvik och Värmdö marknad slukar kunderna.
  Hellre mäklare i dessa lokaler än helt tomt i varannan lokal.

  Själv hoppas jag att lilla centrumet som planeras på Ingarö kommer ha 10 – 15 st lokaler som passar för ett bra butiksutbud.
  (inte webbaserade verksamheter eller konsulter som sällan har öppet etc)

  Med vänlig hälsning, Thomas Johansson

Lämna ett svar