Framtidens Gustavsberg är här. En del frågetecken, men det ser faktiskt lovande ut.

mitten

Förlåten lättad avseende framtidens Gustavsberg

I sanningen namn kanske press konferensen inte bjöd på några kioskvältande nyheter, men rappt presenterade kommunens konsult, f.d kommundirektören Magnus Hedenfalk hur Gustavsberg skall förtätas och utvecklas med 2300 nya bostäder.

Magnus gör i mitt tycke ett bättre jobb som projektledare i detta stora och betydelsefulla projekt än han gjorde som kommundirektör. Och vid sin sida har han den kunniga och begåvade utvecklingschefen Lars Fladvad.

Framtidens viktiga delar

För det första att knyta samman norra Gustavsberg i form av Munkmora och Vattentornsberget med övriga delar. Förslaget som presenterades i form av nya hus och nya vägdragningar var kompetent men föga överraskande. Förtätningen och utvecklingen av ”gamla” Gustavsbergs centrum (dvs bl.a den skandalösa parkeringsplatsen) fick mig inte heller att höja på ögonbrynen. En förtätning helt enkelt, länkad samman med idrottsområdet med ytor för bandy, ishockey och en ny tennishall. Man kan fråga sig varför ishockeyn får breda ut sig på flera ytor, medan det inte finns en enda konstgräsplan att uppbringa för fotbollen?

staden

Parker som avdelar, öppnar upp och binder samman

Det är också en viktig del i projektet. Dels en ny Stadspark vid kyrkan, som en del vill kalla för Bersåparken. Dels Idrottsparken som skall bli ett grönstråk från centrum mellan berg och hockeyhall för att öppnas upp vid Ösby träsk. Här kan jag ställa mig lite tvivlande till hur öppet detta stråk verkligen kommer att bli mellan en ful ishall och en bergvägg. Däremot gillar jag att man vitaliserar och skapar ytor vid Ösby träsk. Den tredje parken är den mest spännande och kallas för Fabriksparken. Låt mig återkomma till den.

Så långt mer ordning och reda än vida visioner

Jag är övertygad om att ”gamla” centrum behöver mer tillskott i verksamheter och liv för att det skall bli en levande yta. Nästa del är Kvarnbergsterassen, dvs nya hus på Kvarnbergets norra sida. 190-250 lägenheter i flerbostadshus. Förslagets som presenteras i skisser och modell känns lite kantiga och bumliga, jag hade hellre sett att man vågat ta ut svängarna i färg och form. (Är det någon som varit i Barcelona?). Att bygga på denna skuggiga norrsida kräver starka intryck och mycket värme. Får man hoppas på fler förslag på byggnation,

Äntligen har man förstått vattnets dragningskraft

Där ”mellanrummet˝ blir början till viken och hamnen planeras en entré i form av ett trädäck med trappor eller gradänger. En mötesplats, en njutningsplats. Bra tänkt! Läget bli lugnt i och med att man också har tänkt sig att stänga av den nuvarande genomfartsvägen mellan kyrkan och viken. Man öppnar istället upp den gamla genomfarten igen.

overview_fabriks

Fabriksstaden kan bli Stockholms Bo011

Jag kan faktiskt bara ösa beröm över planen och konstatera att duktiga konsulter lyft projektet till att kunna bli något helt unikt. Här finns det vågade, här blir man förvånad och möter nya ytor, färg och material runt varje knut. Här kombineras det historiska vingslagen med nya vågade höjder. Här skulle jag faktiskt kunna tänka mig att bo. Fullföljer man planen som den är skissade utan att fega ur, kommer det här att bli ett av Stockholms mest attraktiva områden. Här hittar man också den tredje parken – Fabriksparken som binder samman de norra och södra delarna. Lite New York, grönska, aktiviteter, gångstråk och platser för möten och vila.

Ett råd: ta er till Runda Huset och kika på modell och plan. Kräv sedan av politikerna och kommunen att sätta spaden i jorden!

Vilka är då frågetecknen?

Det första är tiden. Projektet måste starta så fort som möjligt. Skulle tiderna, konjunkturen och finansiella världsläget bli sämre finns det alltid risk för att Villeroy Boch börjar tveka. Och då blir det ingen ny fabrik, vilket i sin tur inte skapar förutsättningar för Fabriksstaden.

Det andra är satsningen på näringslivet. Ekobacken för industri och näring inom miljö etc måste också få högsta prioritet. Och näringslivet kring kultur och kreativa näringar måste kunna utvecklas till en större kritisk massa – här har vi vår unikitet och historia. Men för att detta skall kunna ta plats måste ytor frigöras, det räcker inte med att öppna upp små fönster inom den nya staden.

Det bästa vore om kommunen köpte Porslinsfabriken av Dag Landvik

Först köpa den, utveckla den med nya verksamheter inom kultur, skola och kreativa näringar (jag kan ge dem minst fem olika förslag på idéer) – därefter kan de säkert hitta en ny tagare i form av en förvaltande fastighetsägare som kan köpa fastigheten. Idag gapar Porslinsfabriken tom när den inte i foajén rymmer utförsäljningar och tillfälliga outlets.

På köpet borde kommunen frigöra Kattholmen, hamnens pärla

Lös den marina verksamheten på annat håll. Det kan gärna få finnas kvar t.ex båtförsäljning och bryggor. Men ta hand om det gamla badhuset och kraftstationen och gör Kattholmen till ett mål för möten och måltider.

Andra små frågetecken gäller byggnationen av seniorbostäder intill Strandvik. Personligen anser jag att seniorer skall bo bland barn och unga. Hatar den typen av ”gatered communities”. Och frågan är om inte Strandvikmiljön är värd ett bättre öde.

torget i staden

Jag skulle aldrig vilja bo i ett seniorboende, däremot gärna i en anpassad lägenhet ovanpå ett av fabrikshusen i den nya Fabriksstaden ;-)

1 Svar to “Framtidens Gustavsberg är här. En del frågetecken, men det ser faktiskt lovande ut.”


  • Hej LG!
    Vad glad jag blir när jag läser detta! Precis som du säger också så snabba på att starta detta projekt. Jag har väntat länge nog på att det ska hända något i vårat Gustavsberg! Hoppas du får bidra med dina kreativa ideér! Kram Åsa

Lämna ett svar