iSmile… :-)

800px-ibm_pc_5150_5335020

I början av åttiotalet var datorer lika sexiga som en förpackning med färdiglagade pannkakor eller dammsugarpåsar

Skärmen var oftast grön och texten var blinkande gul och grafik, foton och rörliga bilder fanns inte överhuvudtaget med på agendan.

Olivetti-Valentine

Många skribenter, som jag, envisades med att skriva på en löjlig röd plastskrivmaskin från Olivetti och korrigera texterna med ”suddpapper” som räckte till högst fem skrivfel. Blotta tanken på att en skribent skulle använda en dator var lika hädisk som hårdrock i kyrkan. En morgon kunde vi i tidningarna möta en dator som inte liknande alla andra och som inte hette Transdata, Terminal 89 eller något liknande.

Mac-128k

Datorn hette istället Apple (…äpple?)

Den hade en vit skärm med svart text (precis som ett vanligt manuspapper) och till tangentbordet hade den dessutom något som liknade en mus av plast.

Snart hade den nya datorn hittat sina första entusiaster. Den tilltalade en enkel logik och erbjöd ett intuitivt sätt att arbeta. Man kunde flytta datafiler genom att markera dem, dra och släppa med musen. Och när man ville kasta ett misslyckat alster drog man det till skärmens …papperskorg!

Många skribenter blev helt plötsligt datafierade, men istället för att bli betraktade som en modig banbrytare, blev de hånad och förlöjligade. En riktig skribent skulle fortfarande skriva på en “riktig skrivmaskin” och teknikerna i sin tur log överseende mot den ”nya leksaken” – på deras PC kommenderade man med F2-kommando och Tab/F14.

Många skribenter briljerar fortfarande med att de skriver på manuella gamla skrivmaskiner – som Jan Guillou t.ex. Vila i frid.

Idag kan man le åt eländet

Apple har brutit ny mark inom datorer, gränssnitt, musikspelare och mycket annat och man kan fråga sig hur utvecklingen hade sett ut om inte de hade vågat vara annorlunda.

IpodNano_u

Vi har fått iMac, iPod, iMusic, iTunes, iPad och iCloud. Igår kom den nya versionen av Iphone. Snabbare, bättre och med helt nya features.

I går så berättade också Apple att man numera har sålt över 250 miljoner iPrylar – en dubblering på bara ett år. Apple sålt 300 miljoner iPods sedan de kom 2001 och man fortsätter sälja runt 10 miljoner per kvartal.  Tre av fyra plattor som säljs i USA är iPads. Att vara kreativ handlar om att våga tänka annorlunda.

ipad_hero_20100127

Ha modet att pröva dina idéer som drar iväg åt nya hall

De bästa prylarna föds genom att våga vara kreativ. Så tänk annorlunda. Våga. Kreativitet handlar om förmågan att kombinera (arbeta med) kända faktorer på ett nytt sätt. Kreativitet är resultatet av en process som startar med att man observerar och noterar, lär sig och kommer ihåg. Därefter analyserar och bedömer för att till sist skapa nya idéer och förutse och visualisera det som inte existerar.

icloud-first-login

Många företag frågar fortfarande sina kunder vad de vill ha

Apple tar fram produkter och tjänster som vi inte hade en aning om att vi ville ha. Tänk om vi kunde få ännu fler iPrylar. Nytänkande produkter och tjänster. Oväntade, kreativa lösningar.

iFörsäkringskassan, iSkatt och varför inte  …iPolitiker?

0 Svar to “iSmile… :-)”


  • Inga kommentarer

Lämna ett svar