Miljöförstöring i det lilla formatet

bild2

Idag ska jag skriva om en snöhög. Det känns nästan förmätet under dessa japanska katastrofdagar. Men jag vill bjuda in er att följa konsekvenserna av snöhögen

Jag bor i Gustavsbergs gamla brukskvarter. Jag har förmånen att ha en stor hörntomt, men en tomt där själva hörnet under de senaste åren har använts av andra som P-plats för hantverkare, byggupplag och nu avlastningsplats för snö, sand och sopor.

Förmodligen ser ingen min tomts hörnstolpe, utan tar hörnet för någon form av kommunal allmänning

Ett år låg det vattenrör och byggmaterial helt plötsligt på tomten. När jag lyckades få tag i de ansvariga för det närbelägna entreprenadarbetet gjorde vi upp om att de skulle kunna få ha sitt material liggande där under jobbtiden, om de bara återställde marken. Och det gjorde de. Matjord kom på plats och det såddes en lämplig typ av vild/ängsgräs. Den delen av tomten såg fin och välvårdad ut.

Under det senaste året så har man mitt i de charmiga kvarteren runt mitt hus, byggt et område med nya radhus. De skarptungade beskriver dem som byggbodar med hundrastgård på taket. Måhända kanske inte skönhetsrådet tittade närmare på bygglovsansökan, det vill jag låta vara osagt.

Hur som helst, under byggnationen så grävde man helt plötsligt upp diket längs min tomt för att entreprenadmaskiner och hantverkarbilar skulle kunna parkera där – under ett år

Vilket i sin tur ledde till att en del av dem bekvämt istället körde upp sina bilar på min tomt. När jag påpekade detta så fick jag nya löften om återställande, framför allt av vägrenen.

Tomma löften, visade det sig. Vilket jag borde ha begripit med tanke på vilka byggherrarna var…

Nu har det istället permanentas en P-plats längs tomtgränsen under vintern. Vilket orsakat att plogbilen inte kunna göra sitt jobb, och att det numera är livsfarligt för äldre och skolbarn som går längs vägen.

Så till snöhögen

Att det har fallit snö denna vinter råder ingen tvekan om. Och det har varit heta debatter om var man skall tippa av den upp-plogade snön – med tanke på hänsyn till miljön.

bild4

Jag kan tala om var den ligger. På min tomt

Dag för dag har plogbilarna plogat in allt mer snömassor och medföljande sand, salt, stenar, hundskit och sopor. För varje dag som den gulvita snön nu smälter bort så liknar min tomt alltmer ett smutsigt grusupplag på industrimark.

Så jag ringde kommunen

Där fick jag prata med Arnold Compier, en trevlig man som lovade att kontakta ansvarig entreprenör – och bad mig skicka ett mail med beskrivning av det ”inträffade”. Det gjorde jag i måndags den 14 mars.

Nu väntar jag med spänning på hur kommunen eller entreprenören skall hantera mitt miljöproblem. Följ fortsättningen i min blogg

För det är väl inte så att jag skall acceptera att upplåta min mark till nedsmutsade snömassor bara för att jag inte har något staket? Och det borde väl vara så att ansvariga entreprenörer har områdes- och tomtkartor? Eller?

1 Svar to “Miljöförstöring i det lilla formatet”


  • Kenneth Ehrnstedt

    De har förmodligen gjort sig skyldiga till miljöbrott, det borde du ta med med kommunens miljöfolk. För övrigt förstår jag inte varför du inte kontrakterat ett parkeringsbolag, du kunde fått ihop till en eller två nya utegrupper till våren med lätthet.

Lämna ett svar