Min son är en hjälte. Det luktar illa om rättsväsendet.

20100626182656!Stockholms_radhus_060409

Rättvisa står inte på Tingsrättens agenda, räkna med det

Det var den 10 februari 2010 som Jesper Nilsson, min son, fotograferade två poliser när de ingrep mot två tonåringar som gratisåkt på tunnelbanan. Han hade tidigare skrivit debattartiklar för bl.a tidningen Dagens Konflikt om att polisen lägger resurser på avgiftskontroller i tunnelbanan, och ville därför dokumentera händelsen.

När han förklarade detta för poliserna påstod de att det är förbjudet att ta bilder i tunnelbanan (vilket är en lögn!), tryckte de upp Jesper mot väggen och hotade med drogtest på polisstationen om han inte raderade bilderna (vilket är olaga hot!). Till sist lyckades de få Jesper Nilsson att radera bilderna, men han återskapade dem hemma och publicerade dem i ett mycket uppmärksammat blogginlägg.

Ingripandet polisanmäldes för ofredande, grovt egenmäktigt förfarande och olaga tvång alternativt tjänstefel, och åtal väcktes av åklagaren

I domen skriver tingsrätten att den ”inte kan bortse från vad som framkommit i fråga om att Nilsson kan ha haft en viss politisk agenda och syfte med såväl fotograferingen som den efterföljande publiceringen.”

– Det är jättesorgligt att de skriver så. Det finns en politisk agenda med att jag filmade, att granska polisens våldsmonopol, men det ska inte ligga mig till last i domen, säger min son i en kommentar till i stort sett alla Sveriges media. TV4 bl.a uppmanar fler som anser sig orättvist behandlade att ta kontakt med dem – så det sista ordet är ännu ej sagt.

Tingsrätten skriver att Jesper Nilssons fotograferande inte var en straffbar handling men att poliserna uppfattat fotograferandet som ofredande. Oj, oj, oj, stackars 190 cm långa poliser när de blir fotograferade av en 167 cm lång kille…

Skärmavbild 2011-03-26 kl. 00.50.49

Tingsrätten kan inte bortse från vad som framkommit i fråga om att Nilsson kan ha haft en viss politisk agenda

Så nu handlar det om vilken politisk tillhörighet man har om man skall få ett domslut? Se upp om du inte är moderat.

– Under processen har alla åklagare och journalister sagt att de tror på en fällande dom i och med att det finns så stark bevisning. Men det här visar att det krävs ännu mer teknisk bevisning i ett sådant här fall, säger Jesper uppgivet.

media_httppicisepictu_eDrHi.jpg.scaled1000

Ska man kalla poliser för svin?

Under rättegångens första dag frågade åklagaren varför poliserna trodde att Jesper Nilsson var drogpåverkad. En av dem svarade då att ”det inte är ovanligt med narkotikamissbruk i vänsterleden”. Tidningen Expo avslöjade därefter att samma polis tidigare kandiderat för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Umeå. Politisk tillhörighet, jojo.

Chefsåklagare Christer Ekelund vid Riksenheten för polismål vill inte kommentera om han tänker överklaga domen

Jag kan bara hoppas på att han gör det. Inte så mycket för min son skull, han har redan fått genomlidit för mycket, utan för tron på rättsväsendet. Carl Larsson (till höger på bilden ovan) är en polis som inte borde få vara polis, så enkelt är det. Han saknar omdöme, kontrollförmåga, insikt och ansvar för sin roll. Gör honom till P-vakt! Och respekt för åklagaren, han var den enda som imponerade på mig.

Tingsrätten är ett skämt. Sov de under rättegången?

En överårig skara med tunga ögonlock satt mitt emot mig under de två dagar som rättegången sträckte sig över. Ibland föll deras ögonlock skrämmande tungt. Idag kan jag bara spekulera om de har brist på kompetens, skyddar dåliga poliser eller bara är allmänt ointresserad av vad de medverkar i och sitter av sin ersättning. Skäms! Jag skulle vilja möte dem en efter en och få höra deras ärliga uppfattning om denna skämträttegång. Att lyssna på sk ”poliser” som påstår att www.planka.nu lägger ut namn och personnummer på poliser som leker vakter i tunnelbanan. En ren lögn. Och någonting man möjligtvis hittar i anarkistiska forum som Flashback. Dessutom ville de göra gällande att min son är/var aktiv inom planka.nu – lika felaktigt det.

Skärmavbild 2011-03-25 kl. 19.31.00

Fortsätt fotografera, fortsätt ifrågasätt

Efter den här rättegången blir det allt viktigare. Min son har under det år detta pågått stått upp, kontrollerad, korrekt och klok. Men naturligtvis också utmanande och ifrågasättande. Men ändå ljusår ifrån Polis-Calles attityd på Hornstulls tunnelbanestation. Enligt Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Gothenburg Research Institute, är min son en förebild. GW Persson kommenterar det hela så här: ”… och så står det då en medborgare där och filmar dem … och då så åker kapsylen av dem.” Se länk från TV1:  http://svtplay.se/t/143571/veckans_brott (41 min in i programmet)

Jag tror att vi behöver en bred och lång debatt om rättssäkerhet och hur våra lagar egentligen är utformade

Är den enskilde medborgaren skyddad mot att lagens väktare opererar utanför lagen? Om detta inte prövas i hovrätten och poliserna fälls blir journalistisk granskning av poliskåren i praktiken både farlig och svår att bedriva. Jag är oroad.

För mig är min son den största vinnaren

Alla med sunt förnuft kan förstå vad som hänt. Alla med omdöme kan förstå hur ”poliserna” borde hanterat situationen. Jag har bara en orolig känsla i magen, tänk om jag blir stoppas i en polisspärr och då kikar in i ansiktet på Carl Larsson…? Ska jag också göra mig beredd på kissprov, risken är ju att jag är muntorr. Och jag är inte Sverigedemokrat. Dessutom är jag också liten till växten.

4 Svar to “Min son är en hjälte. Det luktar illa om rättsväsendet.”


 • Annika Andersson Ribbing

  Hej LG,
  jag blir beklämd och djupt bedrövad över samhällets behandling av Jesper som nu kröns med en dom som borde vara otänkbar i Sverige år 2011. För egen del tänker jsg skaffa mig hela domen, läsa den, och därefter sannolikt återuppväcka min egen sovande blogg.

  Hälsa Jesper att vi är många som bryr oss. Att det här inte är okej. Och att han är en förebild.
  Annika

 • Hej LG,
  tyvärr är den behandling som Din son fått inte något undantag, det händer alldeles för ofta att vi de vanliga människorna blir missahnterade av ett urspårat rättsväsende.
  Jag hoppas att Din son är stark och fortsätter att visa civilkurage genom att våga gripa in när och där det behövs.
  För mig återstår dock frågan hur och vem eller vilka styr vårt rättssamhälle ?
  Jan Dolk

 • Finns det över huvud taget något belägg för påståendet att drogmissbruk är vanligt i vänsterleden? Hur bemöttes det argumentet i domstolen?

 • Det är här man blir så uppgiven över rättsväsendets förmåga att skydda poliser som inte borde vara poliser. Att en ansvarig polisman kan sitta och uttrycka åsikter av detta slag – okommenterat och utan följdfrågor och ifrågsasättande är upprörande.

Lämna ett svar