Musse Pigg…?

kommunsymbol

Sätt 200 personer i arbete och det resulterar i …Musse Pigg?

Värmdö kommun har sedan hösten 2010 arbetat tillsammans med det lokala näringslivet, föreningslivet och medborgare för att ta fram en nytt varumärke för hela Värmdö. I samband med den flytande båtmässan ”Allt på sjön”, i helgen, lanserades den nya plattformen.

Drygt 200 personer har deltagit i arbetet som syftar till att skapa stolthet, samsyn och en gemensam identitet för platsens aktörer

– Vi ser varumärket som ett medel för att nå vår vision, Värmdö Vision 2030, säger Lars-Erik Alversjö (M), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö. En gemensam varumärkesplattform av det här slaget är ett styrmedel för att konsekvent och långsiktigt stärka bilden av vad Värmdö står för, att skapa förutsättningar för en fortsatt positiv utveckling och tillväxt.

Och det var det här man kom fram till..?

De tre bläckplupparna i symbolen lär symbolisera de tre kärnvärden som arbetsgruppen anser att kommunen står för:

Stolt – Medveten – Nyfiken

Värmdö skall upplevas som en: Urban skärgårdsidyll. Med positionen: Stockholm stoltaste skärgård. Detta vill man kommunicera med den nu definierade målgruppen: Storstadsmänniska med en livsstil som kännetecknas av en aktiv medveten vardag.

Läs mer: Kommunen om varumärket

Jag invänder mot två saker:

En kommun där en viktig del av varumärket och identiteten är design, konst och kultur — borde kunna hitta flera duktiga lokala formgivare som skulle kunna ta fram en kommunsymbol. De får gärna utgå från samma kommunikations plattform – är den processad med 300 personer måste det ligga någonting i den.

logga

En symbol skall antingen spegla ett ursprung och en särart, eller en vision och vilja

Och den ska i bästa fall vara tydlig att förstå. Och det kan jag tycka är synd, att symbolen inte ger någon dimension av vår historia och tradition.

Jag invänder inte mot att man lägger ned både rejält med pengar och tid

Ett arbete av det här slaget är viktigt, och det måste få kosta – både tid och pengar. Det som jag möjligtvis kan tycka är en finess med den nya symbolen är att den överraskar och förvånar.

Precis på samma sätt som när vi skapade Siggesta Gårds logotyp – speglade mångfald, var färgglad och barnslig – när alla förväntade sig ett traditionellt gårds- eller herrgårdsutseende.

siggesta

Det ska bli spännande att få höra reaktionerna på det nya varumärket från hamnens designers och konstnärer, men också allmänhetens reaktioner

Min första association när jag morgonvandrade genom hamnen i morse och såg varumärket ståendes framför den gamla anrika packboden blev spontant:

- men vad gör Musse Pigg här?

1 Svar to “Musse Pigg…?”


 • Ja Du Lars Gunnar,
  vad skall man säga?
  Kan endast vara enig med Dig i Din anlys. Vad tusan har dessa tre ”pluppar” med Värmdö att göra? Jag har oerhört svårt att hitta någon som helst koppling till vision Värmdö.
  Jag har har heller inget emot att kultur får kosta, till kommunens nytta och gagn. Dock i det här fallet saknas kopplingen totalt mellan varumärke och varan (Värmdö).
  Troligtvis är det så att man som så ofta inte kan bättre.
  Jan Dolk

Lämna ett svar