Rädda den lokala fotbollen!

fotter

På Värmdö finns det fyra olika fotbollsklubbar. Hål i huvudet!

I Gustavsberg finns anrika Gustavsbergs IF FK, en fotbollsklubb med anor från 1906. Hemmaarenan är idylliska Farstaborg, en gräsplan centralt belägen i växande Gustavsberg. En plan med gammal folkparkskänsla och ett stycke kultur. Men också en plan som blir redo för spel sent varje säsong, och som inte tål för hård belastning.

farstaborg

Därför blir alternativen för småknattar och juniorer att träna på Ekvallen eller Ösbys grusplaner. Idag är det stora glapp mellan årskullarna. Från GIF´s A-lag (Division 6) är det ett hopp ned till pojkar 94 och därefter ett hopp ned till årskullar 4-5 år yngre.

Ingarö IF finns 4 km bort, också med stora ”hål” bland årskullarna

De har också ett A-lag som spelar i de nedre divisionerna, men inget pojklag för 94:or och 95:or, inte heller några 95:or och 96:or bland tjejlagen. De har dock en bländande fin konstgräsplan i ett centralt läge. En plan med möjlighet till uppvärmning under hela vintern.

Lite längre ut på Värmdö tar Djurö vid, knappt…

Här är det än mer glesare mellan årskullarna både på pojk- och flicksidan. Det saknas nästan helt lag mellan pojkar/flickor 90 och 00. De har inget konstgräs, utan för förlita sig till grus- och gräsplan.

Mitt på ”ön” finns stora Värmdö IF. Resursstarka

Den klubb som har lag högst upp i seriespelet – division 2. Och den klubb som också lyckats samla flest sponsorer och bredd bland lag och spelare. De har idag två konstgräsplaner och en grusplan på ett och samma område. Omgärdat av inomhushall och en ny sporthall under byggnation. Men även hos dem så är det ”hål” bland årskullarna. De som är störst som klubb har inte lyckats behålla ett pojkar 94-lag.

linus

Varför skall vi ha fyra konkurrerande klubbar inom en så liten region?

Vore det inte bättre att slå samman alla föreningarna till en enda stor förening. Att på så sätt kunna utnyttja alla planresurser på ett bättre och mindre prestigelöst sätt? Att kunna skapa en professionell ledarorganisation.

Att kanske bilda ett ”All Star Team” som spelande ungdomar från olika håll i kommunen skulle kunna ha som viktigt etappmål i en fotbollskarriär.

Att på så sätt kunna stärka och bredda både tjejfotbollen och killfotbollen – och skapa återväxt lokalt. Istället för att tvingas importera och köpa spelar från andra håll, utanför kommunem, när det börjar bränna till och lagen kommer allt högre upp i serierna.

emil

Jag har varit ledare i GIF P94 nu i över 10 år

Jag har varit med om att bråka med kommunen (urusla planerare bland tjänstemännen!), böna och bett hos de andra klubbarna om att få träningstider, lagt ned tusentals timmar och oavlönat fraktat spelare hundratals mil mellan olika träningsmöjligheter. Nu är ”våra” killar 16 år. Vi har lyckats ta oss upp till Sankt Eriks Cupens ”elitdivision” 2 – och det går bra för oss.

tranare

Vi har nu en hängiven, professionell tränare med lång erfarenhet

Vi har en kärntrupp av föräldrar som tagit på sig ett ledarskap året runt. Vi vill att våra killar ska få rättvisa träningsförutsättningar, vi vill att de skall få fortsätta att växa som spelare och vi vill att de ska ha tydliga mål att sträva mot.

Slopa vansinnet. Slå ihop klubbarna!

Det som stoppat diskussioner kring detta under alla år är en inhemsk ö-mentalitet där man inte vill beblanda sig med andra delar av kommunen. Prestige och oförmåga att kommunicera mellan styrelser och ledare. Och ofta löjliga diskussioner om vad namnet på en sammanslagen förening skulle bli.

Allt, frågor som går att lösa med en vuxen och mogen hantering. Här borde kommunen vara en deltagande och pådrivande part!

ralle

Ge våra ungdomar engagemang och möjligheter de är värda!

Ge alla, från knattespelare och uppåt, en möjlighet att få spela breddfotboll. Ge dem planresurser att träna meningsfullt på.

Stöd alla föräldrar som är beredda att ta ledaransvar, anordna träningsläger och cuper.

Se till attt det sker ett byte från föräldratränare till avlönade tränare när elvamannafotbollen gör sitt intåg. Skapa en ledarorganisation som utbildas väl och där man drar nytta av varandrs kunskaper och erfarenheter.

Se till att det finns sjukvårdsutbildade, att det finns målvaktstränare osv.

Värmdös del av befolkningspyramiden som består av barn och ungdomar bara växer

Vi har simhall, vi har uterink och två ”inomhus” rinkar för ishockey (!), vi har hallar för innebandy, vi har sporthallar för gymnastik och handboll, vi har tennishall med löfte om att få fördubbla sina ytor. Men vart tar fotbollen vägen?

nya

Jo, vi har fyra klubbar/föreningar som inte samarbeta ett uns

Som inte tillsammans tittar på resursutnyttjande och hur man bäst skall ta hand om den framtid vi har – ungdomarna.

Av fyra klubbar inom ett område så har vi ett lag med Pojkar 94 (Gustavsbergs IF P94) – en viktig årskull som skall bli en viktig del av återväxten till framtida A-lag. Och ser vi en bit utanför Värmdö, så kan vi konstatera att Saltsjöbaden lagt ned sitt p94-lag, IFK Stockholm kliver av vår Sankt Erikscups-serie för att laget är för glest.

Nu blev det mycket pojkfotboll, naturligtvis för att jag är lagledare för P94, men detta gäller naturligtvis inte minst resurser och plats även för alla flicklag. Det vill jag betona.

Vad tar fotbollen vägen, och borde inte vi vuxna fråga oss varför vi håller på med fotboll på lokal nivå. För att pinka egna revir eller för att vi bryr oss om våra barn och ungdomar?

2 Svar to “Rädda den lokala fotbollen!”


 • Hej LG
  Vilket bra och konstruktivt förslag! Utanför lådan :)
  Jag är gärna med från politikens sida och pratar om detta. Jag har inte tänkt på samma sätt som du men jag har reflekterat över 4 klubbar i denna kommun.
  Hör av dig

 • Kenneth Ehrnstedt

  Det du tar upp är en ”evig” fråga som funnits sedan 70-talet.
  När jag själv spelade i Djurö/Vindö på sent 70-tal och tidigt 80-tal så var också frågan uppe, då gick alla som var riktigt bra till Järla så t.o.m kvalade till allsvenskan. Djurö spelade i div 5 men hade mest publik av alla och Gustavsberg var öns bästa lag.

  Ett av de mer seriösa problemen med din idé (seriösa därför att namnfrågor betraktar jag som trams) är transportfrågan, det är förbannat svårt att ta sig från Stavsnäs till ”huvudanläggningen” var nu den skulle ligga, kanske Värmdövallen, utan att få skjuts.

  Men idén är rimlig, slå ihop, men låt då Värmdö IF vara motorn, de är störst, har bäst representationslag och bäst infrastruktur.
  Koncentrera vintersporterna (Hockey, Bandy, Handboll, Innebandy) till Gustavsberg och sommarsporterna till Hemmesta.

Lämna ett svar