Sommarens konstaterande: Världen och vår omvärld leds av sopor

båtklubbens_sopor

Detta konstaterande gäller både för närsamhället och den stora världen

Bilden ovan är från Gustavsbergs båtklubbs brygga i morse. Jag som trodde att båtägare brydde sig om naturen och undvek att smutsa ned. Så fel man kan ha. Här låter båtägarna soporna svämma över på sin egen ”bakgård” – finns det inte plats i soptunnan, släng skiten bredvid. Kanske någon annan tar reda på eländet.

Jag har alltid undrat vem den där ”någon annan” är?

Den som ansvarsfullt tar fram en svart sopsäck, plockar upp skiten och visar att båtklubbens medlemmar faktiskt tar ansvar för sitt område. Vad står det i GBK´s medlemsregler..?

GustavsbergsBK

På ena sidan bryggans låsta grind ligger båtar för miljoner förtöjda, på andra sidan växer sopberget.

Skäms, båtklubbsmedlemmar!

Attityden och bristen på ansvar är en spegelbild av världen idag

Europa befinner sig i en extremt problematisk situation, som det blir mycket svårt att ta sig ur. Ett resultat av bristande kompetens, politisk oenighet och självförnekande. Förmågan att inse hur illa man egentligen mår. Och konsten att leva över sina tillgångar.

Det kan dröja upp till fem år innan det ljusnar

Vi ser fram emot en låg tillväxt, stigande arbetslöshet, minimala löneökningar och en ökad press på välfärden. Grekland försöker trygga lugnet genom ett åtgärdsprogram som få tror att de går i land med. Vad blir resultatet? Katastrof, jag lovar.

Berlusconi, denna odrägliga mansgris, har lett sitt land till en liknande katastrof. Men han vägrar fortfarande att inse det. Portugal, Spanien, Irland står näst på tur…

Listan kan bli längre över länder som går mot svårare tider.

usa_flag

Parallellt ser vi nu en utveckling i USA där sänkt kreditbetyg ställer världsnationen inför ett faktum de aldrig kunnat drömma om

En historisk händelse, men förbannat logisk. Här har vi ännu ett land som räddat sin standard genom att öka hastigheten på sedelpressen och öka sin lånebörda in absurdum. Och som vägrar fundera över ordet solidaritet.

En global kris är nära

Samtidigt blir tillväxten och makten i t.ex Kina allt starkare. Vilket också gör deras ekonomiska inflytande på USA allt starkare. Men vad händer med deras inflytande …om USA ”inte kan betala”?

Överskatta inte Kinas betydelse i framtiden

Hela deras tillväxt bygger på att tillverka billigare, att plagiera och nu även att köpa upp ägarandelar i utländska företag. Varför? Jo därför att de saknar den förmåga som framtiden måste bygga på; innovationskraft.

I takt med att Kinas välstånd ökar, ökar deras löner och till sist blir det inte längre billigt att tillverka i Kina, och världens alla marknader kommer att leta efter nya, billigare länder att lägga sin tillverkning i. Och vad gör Kina då?

china

Vad hjälper det om du på kinesiska högskolor och universitet lär dig det som vår, inte så smarta, svenska utbildningsminister värnar om; matematik, historia, religionskunskap etc snabbare och bättre än på våra svenska skolor? Om du inte samtidigt stimulerar eget tänkande, kreativitet, lust, idékraft och innovationsförmåga?

Välkommen tillbaka från sommar och semester

Inse att det är här och nu möjligheterna finns. Om du har vilja, idéer, genomförande kraft och lust.

Det går bra för Sverige, även om naturligtvis även vi kommer att påverkas av den globala ekonomiska krisen. Men här finns det utrymme för utveckling. Se bara på den svenska turism som förra året i Sverige omsatte 245 miljarder kronor – en ökning med 45 procent sedan 2010. Enligt prognoserna kommer antalet turister från utlandet att öka med 80 procent fram till år 2020. (Hur hanterar vi detta faktum i Gustavsberg och Värmdö?)

attityd

Det finns fler tillväxtområden, och fler kommer att skapas om vi tar tillvara på möjligheterna både nationellt och lokalt. Och här måste det till attitydförändringar, en tro, en lust och en vilja.

Vad har vi för möjligheter när det gäller Värmdö och Gustavsberg till exempel. Vad ser vi för möjligheter? Vad gör vi för att ta vara på olika människors initiativförmåga, idékraft och kompetens på hemmaplan? Vad gör vi för att samarbeta?

Plocka upp soporna från vår egen ”bakgård” till exempel…

0 Svar to “Sommarens konstaterande: Världen och vår omvärld leds av sopor”


  • Inga kommentarer

Lämna ett svar