Sverige, Sverige – världens mest kreativa land

Alla föds kreativa

Att vara kreativ är en av våra allra starkaste egenskaper. Från det att vi som nyfödd söker nya lösningar för att få närhet, ömhet och värme. När vi vill ha mat, tröst och sällskap. När vi vill ha förströelse, upptäcka nytt och pröva det nya.

Sedan kan du fundera över

Var tar kreativiteten vägen sedan? Hur tar vi som föräldrar hand om barnens lust och kraft att vara kreativa. Fångar vi upp den, stimulerar vi den, utmanar vi den? Och hur tar skolan hand om våra barns kreativitet som gör alla sjuåringar till fantastiska ämnen till entreprenörer och problemlösare?

Och hur tar samhället omkring oss hand om en av tillvarons starkaste krafter? ”Det går inte”, ”Inte nu, jag har inte tid”, ”Tros du att du är någon?”, ”Du vet inte vad saker kostar va?”, ”Det där har vi prövat förr” osv.

Bobs

Världens konstgjorda andning

Grekland lovar och lovar. Men kommer de att kunna förstå stundens allvar? Italien ser förtrytsamt på oss och vägrar inse vilken rackligt pappersslott Berlusconis fyllt med tonårsknull och korrumperade affärer. USA trycker febrilt upp nya sedlar, medan Kina äger deras stora dollarreserv.

Ingenting är längre som förut

Men Kina och Indien, säger du då beundrande. Ja, säger jag och rycker på axlarna. Så fort det går bättre för dessa kontinenter, så vill ju de också ah mer betalt. Och vad ska vi då tillverka våra produkter? Dessutom har ju kineserna inte fått ha mer än ett barn, så arbetskraften minskar, snarare än ökar.

Du ska lära dig bättre och snabbare, men tro inte att du är någon

Man bygger högskolor och universitet med rasande hastighet, man lär sig matte och språk med en oanad fart. Men, och nu kommer det: man har ingen kultur som uppmuntrar idékraft, kreativitet, innovation och entreprenörskap. Gör saker som andra gjort, men snabbare, billigare och bättre. Men tro inte att du är någon.

ilon4

I Sverige får du ”vara någon”

Trots vårt Lutherska ursprung så rankas Sverige idag som kreativast i världen. Genom att jämföra antalet sökta patent per capita, öppenhet, tolerans och andelen sysselsatta i kreativa yrken så har forskarna placerat Sverige i toppen enligt ett globalt kreativitetsindex. Kina och Indien är inte ens med bland de tio främsta.

Vad betyder då det?

Säg aldrig mer: ”Äh, jag är inte speciellt kreativ”, för det är du. Alla föds kreativa, somliga lyckas bara att utveckla sin kreativitet lite mer än andra.

Är det något som borde vara en demokratisk rättighet så är det att få utveckla och stimulera sin kreativitet – säg det till minister Björklund!

Det är på vår kreativitet, vår innovationskraft och vår entreprenörskänsla som vi tillsammans kan bygga en bättre framtid. Hör ni det alla föräldrar, alla lärare och pedagoger, alla politiker och beslutsfattare? För trots allt föddes ni också som kreativa individer.

Bara någonting att tänka på så här en vanlig måndag i oktober…

0 Svar to “Sverige, Sverige – världens mest kreativa land”


  • Inga kommentarer

Lämna ett svar