Värmdö har två bra lokaltidningar och nu också ett ytligt reklammagasin

Äldst av dessa tidningar är Värmdö Journalen

I Birgit Wahrenbergs varsamma och noggranna händer, med kärlek för kommunen, har tidningen utvecklats från en kommuntidning till en fristående ”skattkammare” med information som berör oss alla som bor och lever här.

birgit journalen

Värmdö Journalen görs av människor som bor och verkar i kommunen. I sex nummer per år kan vi hitta frågor om kommunens planering, näringsliv, barn- och ungdomsfrågor, sociala verksamheter och föreningsliv. Men också om liv och leverne i Värmdö – både nu och förr i tiden. Här kan Värmdöborna komma till tals och här finns stora mått av intressant kommuninformation. Måhända i kanske inte den allra mest moderna lay out – men det är kanske det som gör att tidningen känns så ärlig.

Värmdö Magasin – med ett par år på nacken

Carin Carlsdotter Danell har med hjälp av en lokal redaktion som gillar Värmdö skapat ett trivsamt magasin för att få fler att upptäcka vår sköna skärgårdskommun. Personerna som porträtteras kan vara din närmaste granne och ställena tidningen tipsar om är aldrig långt borta.

Magasin

Läsvärt, trivsamt och med en stolthet för och kännedom om vår unika kommun. Nu växlar redaktionen upp med samma service fast på webben. En hemsidan med nya inlägg och utflyktstips. Se: http://varmdomagasin.se/

Två tidningar med hjärta för Värmdö, och nu har denna skara utökats med ett glättat och trist standardiserat reklammagasin

Värmdö Paper – bara det engelska tilltalet i namnet känns malplacerat. Reklammagasinet produceras av Lidingöbaserade NewsFactory vars affärsidé är att ”skapa framgångsrika och kostnadseffektiva kommunikationsplattformar för företag, organisationer och offentliga institutioner”.

Jag tycker personligen bättre om tidningar som utgår från en vision, en idé och en redaktionell kvalitet. Inte bara strävar efter att ”erbjuda kreativa skräddarsydda lösningar för att koppla ihop säljare och köpare”.

bla1 bla2

Det här känner man med hjärtat när man bläddrar igenom Värmdö Paper, intill förväxling likt Täby Paper, Danderyd Paper, Lidingö Paper och Nacka Paper. Du hittar till största delen samma artiklar och inslag i alla tidningar (se nedan!). Förutom en del sidor med lokala tips och notiser.

News Factory

Jag gillar inte tidningar, hur flinka producenter Lidingöbaserade News Factory än må vara, som utgår mer från att skapa smarta konstruktioner för annonsörer – än att skriva om det som vi läsare vill läsa.

Och en bra lokaltidning produceras alltid lokalt. En tidning för oss som bor och verkar här, och som engagerar oss i kommunen, skall produceras med kunskap och insikt – på Värmdö.

(Därför nämner jag inte Nacka Värmdö Posten, mäklarbranschens annonsblad, i detta sammanhang. Jag lovar att ta med dem i denna analys då de startar en lokalredaktion för Värmdö – på plats i vår kommun. Varför inte i Gustavsbergs Hamn? Och den dag som de vågar leva upp till sin roll som rotande och avslöjande tidning och ta tag i inte minst den politiska oreda som vi har i kommunen. Detsamma gäller för tidningen Mitti.)

Hur agerar då en kommun med två bra och starka lokaltidningar?

Stödjer kommunens representanter som kommundirektören, näringslivsdirektören, kulturchefen (om vi nu har någon?) och kommunikationsdirektören de lokala och ambitiösa företagarna på det sätt de vill påskina?

Med andra ord: samarbetar de och arbetar kommunen aktivt tillsammans med vår två inhemska tidningar

Hittar man möjligheter till att hjälpa varandra? För kommunens bästa. Eller gör man som Värmdö? Smickrade flirtar med backslickförlaget från Lidingö.

Konkurrensen är fri, men borde man inte som kommun värna mer tydligt om de inhemska entreprenörerna

Men jag är inte förvånad, just nu arbetar jag för fem olika kommuner och den här kommunen upphör aldrig att förvåna mig.

Men jag vill som skribent och engagerad kommuninvånare ändå passa på att ge min stora eloge till Birgit och Carin. Ni gör ett helsickes bra jobb!

1 Svar to “Värmdö har två bra lokaltidningar och nu också ett ytligt reklammagasin”


  • Carin C Denell

    Tack tack för beröm! En perentes bara, Värmdö Magasin registrerades redan 2005 och utkommer nu, liksom VJ, för sjätte säsongen. Tiden går fort när man har roligt… Må sol! Carin

Lämna ett svar