Vi behöver fler åklagare som Christer Ekelund

Skärmavbild 2011-04-09 kl. 13.41.37

Dont be a bad cup!

Det kanske man kan dra som slutsats när man nu efterlängtat får läsa att åklagare Christer Eklund överklagar den tandlösa tingsrättsdomen och vill att  hovrätten prövar fallet med min son, Jesper Nilsson, som fotade civilklädda poliser i Hornstulls tunnelbana ”lekandes spärrvakter”.

Överklagandet får mig att på nytt tro att det finns människor som arbetar inom rättvisan, som också tror på den. Till motsats från det sömniga gäng av tingsrättsledamöter i överårig ålder med tunga ögonlock som gav ett domstolsutslag som var ett slag i ansiktet på rättvisan – men en klapp på axeln till de båda omdömmeslösa poliserna från dramat.

Det var den 10 februari 2010 allt började

Det var då Jesper Nilsson, min son, fotograferade två poliser när de ingrep mot två tonåringar som gratisåkt på tunnelbanan. Han hade tidigare skrivit debattartiklar för bl.a tidningen Dagens Konflikt om att polisen lägger resurser på avgiftskontroller i tunnelbanan, och ville därför dokumentera händelsen.

När han förklarade detta för poliserna påstod de att det är förbjudet att ta bilder i tunnelbanan (vilket är en lögn!), tryckte de upp Jesper mot väggen och hotade med drogtest på polisstationen om han inte raderade bilderna (vilket är olaga hot!). Till sist lyckades de få Jesper Nilsson att radera bilderna, men han återskapade dem hemma och publicerade dem i ett mycket uppmärksammat blogginlägg.

media_httppicisepictu_eDrHi.jpg.scaled1000

Ingripandet polisanmäldes för ofredande, grovt egenmäktigt förfarande och olaga tvång alternativt tjänstefel, och åtal väcktes av åklagaren

I domen skriver tingsrätten att den ”inte kan bortse från vad som framkommit i fråga om att Nilsson kan ha haft en viss politisk agenda och syfte med såväl fotograferingen som den efterföljande publiceringen.”

Det fanns en politisk agenda med att Jesper filmade, nämligen att granska polisens våldsmonopol, men det ska inte ligga honom till last i domen. Domstolens uttalande väckte kritik och bl.a. TV4 uppmanade fler som anser sig orättvist behandlade att ta kontakt med dem.

Tingsrätten skriver att Jesper Nilssons fotograferande inte var en straffbar handling men att poliserna uppfattat fotograferandet som ofredande. Oj, oj, oj, stackars 190 cm långa poliser som darrar när de blir fotograferade av en 167 cm lång kille…

Ett gott råd: dölj din politiska hemvist!

Under rättegångens första dag frågade åklagaren varför poliserna trodde att Jesper Nilsson var drogpåverkad. En av dem svarade då att ”det inte är ovanligt med narkotikamissbruk i vänsterleden”. Tidningen Expo avslöjade därefter att samma polis tidigare kandiderat för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Umeå. Politisk tillhörighet, jojo!

Chefsåklagare Christer Ekelund vid Riksenheten för polismål har nu beslutat att på nytt ta upp fallet

Jag är naturligtvis glad för min sons skull, han har fått genomlidit för mycket, men även för tron på rättsväsendet. Carl Larsson (till höger på bilden ovan) är en polis som inte borde få vara polis, så enkelt är det. Han saknar omdöme, kontrollförmåga, insikt och ansvar för sin roll. Gör honom till P-vakt! Och respekt för åklagaren, han var den enda som imponerat på mig.

The good cup and the bad cup…?

Jag tror att ”the good cop”, han som var minst aktiv vid tillfället, vill lägga detta bakom sig och att han önskar att han haft en annan kollega vid sidan av sig under skiftet i Hornstulls tunnelbanestation.

Vad ”The bad cop” tänker kan jag bara fantisera om. Välkommen tillbaka till domstolen!

1 Svar to “Vi behöver fler åklagare som Christer Ekelund”


  • Kenneth Ehrnstedt

    Även P-vakter behöver omdöme, kontrollförmåga, insikt och ansvar för sin roll……

Lämna ett svar