Enköpings Hamnverk kan bli staden nya hjärta!

frontpage

Drömuppdrag..?

För tre veckor sedan klev jag in i ett projekt där jag på många sätt kunde dra nytta av mina erfarenheter från arbeten med Gustavsbergs Hamn, projekt i Sickla Köpkvarter och andra uppdrag.

Jag fick förmånen att kliva in som konceptutvecklare och visualisera möjligheterna i visionen om en helt ny stadsdel i Enköping. En kommun som rankas på 10:e plats av Sveriges 290 kommuner. (Nacka ligger på första plats!). Och en kommun med unika möjligheter.

LG

En ny stadsdel håller nu på att ta form i Enköping

I går presenterade vi tillsammans med kommunen, byggbolaget Andersson Company, Lantmännen och Aros Arkitekter våra visioner för hur området mellan ån och Torggatan kan utvecklas. Närmast i tiden ligger en ombyggnation av Hamnverken, som omvandlas till ett kultur- och upplevelsehus, där bland annat kommunens kulturhus ska inrymmas. Enköpings politiker är mycket positiva till planerna, även om de innebär att det dröjer ytterligare några år till kommunen får ett kulturhus.

P4

Kulturskola, korvfabrik och konsthall

I Hamnverken och på silofastigheten, som ägs av Lantmännen, vill man exempelvis bygga bibliotek, teater, biograf, museum, restaurang, kafé, butiker och en skola. Utrymme för galleri, korvfabrik, marknader och annat presenterade på den presskonferens som hölls i Bachos unika fabrikslokaler från sekelskiftet.

Kultur, näringsliv, socialt liv och bostäder

I silon och området runtomkring den planeras det för bostäder. Vi flyttar hamnmagasinen och placerar dem framför silon, sen bygger vi en hamnbassäng där man kan tänka sig att inrymma en ny gästhamn.

Det är skillnad…

Det som tar decennier i Gustavsberg har gått på ”nano-tid” i Enköping. Undrar vad det beror på? Starkare politiker, mer kompetenta fastighetsägare, gemensam målbild, större handlingskraft?

Gustavsbergs Hamn skulle med större handlingskraft och mer samsyn – och insikt i att det kostar pengar innan man kan tjäna pengar genomföra en liknande utveckling. En utveckling som handlar om att bevara ett kulturarv, samtidigt som man skapar ett samhälle för framtiden.

Hur som helst. Enköping, jag gillar er.

Spännande länkar:

Ljudlänk till P4 Uppland:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3064&artikel=4952658&play=3756365&playtype=Ljudklipp

Inslagslänk till SVT Play, SvT Uppland:

http://svtplay.se/v/2702654/hamnen_blir_kulturcentrum

0 Svar to “Enköpings Hamnverk kan bli staden nya hjärta!”


  • Inga kommentarer

Lämna ett svar