175 MILJONER BLIR 380 MILJONER.

fabbe

Det förpliktigar för Värmdös kommundirektör och inhyrda konsulter när de säger att hamnens framtida Kulturhus i den gamla Porslinsfabriken ska locka 1 miljoner besökare per år. Och därför får kosta vad det kommer att kosta.

Vad ska de komma för att uppleva och göra? Gå på bibblan eller besöks vår smala Konsthall? Fyra arkitektkontor har tagit fram idéförslag för framtidens kulturhus i Porslinsfabriken. Förslagen berör den del av den gamla anrika hushållsporslinsfabriken som ska omvandlas till ett centrum för kultur och upplevelser.

Arkitektkontorens uppgift har varit att ge idéer för hur den gamla Porslinsfabriken kan utvecklas till ett kulturhus och hur det kan samspela med befintliga verksamheter i den kulturhistoriska miljön i Gustavsbergs hamn. Bra hanterat, och Murmans arkitektkontors förslag känns sympatiskt.

Men det är nu det krävs mod, känsla och uthållighet. Något som vår kommunala ledning tycks sakna. Kommer man att klara av att genomföra detta projekt? Tror knappast det. Jag tror att den kommunala ledningen hoppas att något fristående byggbolag (precis som Atrium Ljungberg varit engagerade i Dieselverkstaden) tar stafettpinnen, får köpa projektet med detaljplan för att ta risken och genomföra miljonvisionen. Hur går det då med alla konstnärer och hantverkare, hamnens själ, kommer de ha råd att vara kvar? Varför inte låta dem skapa ett kollektiv och köpa Chamottehuset?

Varför inte lyfta fram de starkaste verksamheterna som Gustavsbergs Hushållporslinsfabrik? Hur har man egentligen tänkt på det verkligt viktiga – innehållet och själen. Porslinsfabriken ligger i en helt annan kontext än Dieselverkstaden. Vi har inte HM, Claes Ohlsson och Urban Deli och SF.

Men vi har så mycket annat. Snart är det val…

0 Svar to “175 MILJONER BLIR 380 MILJONER.”


  • Inga kommentarer

Lämna ett svar