EFTERTANKE.

bank

För några år sedan ledde jag, på uppdrag av Värmdö kommun, ett visionsmöte inom Creative Stockholm över vad man skulle kunna göra med Gustavsbergs Hamn och Fabriksstaden.

Det var fullsatt med en engagerad publik som såg möjligheterna och hur man skulle kunna ta avstamp i områdets kultur-, arbetar- och industrihistoria. Med modigt nytänk men varsamhet om det unika arvet.

Det ledde så småningom att kommunen förvärvade den del som Dag Landvik ägde.

Nu har detta i sin tur lett till det obegripliga fjollnamnet ”Porslinskvarteren” och visionen att göra om Porslinsfabriken till ett kulturhus. Vilket började med att betala fyra arkitektkontor att rita sina förslag. Val av förslag skulle presenterats före semestern, men ser nu ut att bli strategiskt uppskjutet till efter valet. Arkitekttävlingen säger jag inget om, men man pratar bara form, och fyller det hela med ett blekt innehåll.

Vad i Kulturhuset ska dra den en miljon besökare, som målsättningen är? Det mest unika i hamnen, som jag skulle synliggöra mest är den unika porslinsfabriken, som ensam lockar 120.000 besökare varje år. Samtidigt säger ryktena att Villeroy & Boch ska flytta in i konferensvåningen i Tornhuset.

Och samtidigt ser vi en utslätad sovstad växa fram i händerna på byggbolag som inte känner miljöns ansvar. Det tydliga målet är luddigt. Ett unikt område riskerar att bli en traditionell förort. Snart är det val…

0 Svar to “EFTERTANKE.”


  • Inga kommentarer

Lämna ett svar