En ny sorts fildelning.

kineser.jpg

OS i all ära. Men evenemanget har en lätt solkig sorgkant runt sig.

Tar du en taxi mellan arenorna är taxichauffören, om han märker att du prata för självständigthet i Tibet eller Örstturkestan, instruerad att koppla upp dig till ett centralbord. Ett larm som går durekt till oolisen. Som i sin tur direkt kan spåra taxins exakta position genom GPS:ens underbara möjligheter.

En ny sorts fildelning. 67.000 taxibilar är engagerade i en ”rådande säkerhetsnoja”. En politisk, diktaturisk övervakning skulle jag vilja säga.

Eller hur är det man brukar säga: idrotten förenar.

300.000 övervakningskameror, 1110 000 poluser, radio och TV uppmanar befolkningen till vaksamhet mot suspekta perosner, militärer i mängder skall snabbt kunna eliminera och tysta oroselement. Luftballonger är förbjudna av säkerhetsskäl. De kan ju också på sätt och vis vara orosmoment…

Idrotten är vacker. Men känner vi oss verkligen välkomna?

Vem blir först att säga: äh, jag tror att jag skiter i att åka dit? Vår snurriga FRA-debatt bleknar klätt i perspektivet av rättvisefrågor i Kina.

(Och vart tog den heta svenska fildelningsdebatten vägen. Har skivbolagen helt plötsligt insett att de försatt sig i en omöjlig situation, eller att tiderna förändras vare sig de vill eller inte?)