Har ni sett herr Nilsson…?

shame2

Kommunstyrelsens avhoppade ordförande Jonas Nilsson, M, är tillbaka i politiken. Lär de sig aldrig något?

Nyligen ställde han upp i Moderaternas provval och fick en …sjätteplats (!). Vet Värmdömoderaterna vem de röstar på? Och om de gör det, borde vi fråga oss vad det finns för kompetens och omdöme bland Värmdömoderaterna.

Valde själv att avgå

I september 2008 valde Jonas Nilsson, M, att avgå som ordförande för kommunstyrelsen efter att samarbetspartierna Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna aviserade att de inte längre hade något förtroende för moderatledaren. Kritiken mot Jonas Nilssons ledarskap var tydlig med omdömen som bristfällig; centralstyre, dåligt samarbetsklimat och negligering av oppositionen. Bra för Värmdö?

skatteskuld

Jonas Nilsson, tydliggjorde själv tre orsaker

De egna skatteskulderna, ryktena och den interna diskussionen inom alliansen. Han erkände att han såg kritiken mot hans privata angelägenheter som förståelig. Sedan såg han också diskussionen inom alliansen som en orsak, ”med tanke på det fokus som varit på mig, så känns det riktigt att byta och att föra fokus från mig till arbetet”.

Var det inte så att den egentliga orsaken till att han avgick var att han gjorde sig gravt omöjlig?

Han gjorde (trots en årlig sammanlagd lön på närmare 900.000:-/år) helt enkelt ett dåligt jobb. Med Jonas i spetsen torpederade alliansen flera viktiga och unika projekt i Värmdö; Det Modiga Gymnasiet, Fortifikationsverkets försäljning av mark i Hemmesta vägskäl, Kustplanen för bättre miljö, ungdomsgården i Gustavsberg etc.

gult_kort

Den som ger sig in i leken, får leken tåla

I dagens samhälle får en politiker tåla att bli granskad och kommenterad både av kollegor, opposition, media och i enskilda bloggar – som min egen. Det tillhör liksom motsatsen till herr Nilsson tidigare egna ledarskap – nämligen öppenhet och demokrati.

I Nacka Posten uttalar sig nu herr Nilsson:

– Att jag fått så många röster betecknar att många tycker att det vore kul om jag gjorde en insats, säger en nöjd Jonas Nilsson.

På frågan om vad han tror att C, FP och KD anser om hans eventuella närvaro i Värmdös framtida fullmäktige svarar han bland annat att ”man bör ha respekt för de olika åsikterna som finns.” Hm…

Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Lars-Erik Alversjö, välkomnar partikollegans comeback. Men hallå..?

– Vi får inte glömma bort att det som hände inte var en moderat kris utan en Allians-kris, fortsätter herr Alverjö. Vilket oerhört skitsnack, säger jag. Det var en tydlig omdömes- och kompetenskris.

Finns det ingen återväxt inom politiken i Värmdö?

Ska vi stå ut med att man tar fram unken skåpmat, när inga andra alternativ finns inför valet. Partiet tar för givet att Jonas Nilssons provvalsresultat kommer att föra upp den forne ledaren högt på höstens valsedel (suck!).

three

Värmdö är värt något bättre. Och det aktualiserar ytterligare min idé: Tre val, tre röster

Det behöver inte betyda att samma parti eller allians som levererar det mest trovärdiga politiska alternativet på riksplanet, är detsamma som levererar samma sak på den viktiga kommunala hemmaplanen.

I kommunen är det dessutom lättare att se vilka politiker det är som ˝håller”. Vilka som är engagerade. Vilka frågor de driver och vilka resultat det gett eller kommer att ge. De ligger närmare verkligheten (borde göra), frågorna är snabbare och du ser snabbare resultaten av de lokala politiska besluten.

shame1

Vilka styr Värmdö, och vilken kompetens har de?

Jag tror att de flesta i Värmdö inte har en aning om vilka det är som sitter i den styrande alliansen. De vet inte hur de ser ut, de vet inte riktigt vilka åsikter de representerar, de vet inte vilka som är starka och svaga. Det är lite av ”låt gå”. Vi har ju en borgerlig allians i Sverige – borde det inte vara det också i Värmdö?

Tre val, tre röster. Du bestämmer. Nöj dig inte med sekunda kvalitet!

Med tanke på vad den sittande alliansen inte uträttat under innevarande mandatperiod, vilken tveksam kompetens och bristande vision de står för kanske det inte borde vara så.

Handen på hjärtat, vet du vilka politiker som skulle kunna uträtta mest i din hemkommun? Känner du ärligt till vilka som står för de värderingar som du själv har?

panorama

För de som undrar:

Mitt eget engagemang, frågors läge och betydelse och kompetensen inom olika partier gjort att jag under årens lopp röstat på vänsterpartiet, centern, moderaterna, miljöpartiet och socialdemokraterna. Jag har idag ingen organiserad partitillhörighet.

Känner bara respekt och sympati inför kompetens. Och totalt förakt för inkompetens och skenheligt engagemang.

1 Svar to “Har ni sett herr Nilsson…?”


Lämna ett svar